Hrvatska i danas prosvjeduje zbog zagađenja u Bosanskom Brodu

Radiosarajevo.ba
Hrvatska i danas prosvjeduje zbog zagađenja u Bosanskom Brodu

Godinu dana nakon velikog prosvjednog mimohoda, građani Slavonskog Broda danas će se ponovno okupiti prosvjedujući što se problem onečišćenja zraka, koje stiže iz Rafinerije Brod u Bosanskom Brodu s bosanskohercegovačke strane Save, sporo ili nikako ne rješava.

Prosvjedni skup u organizaciji Građanske inicijative "Kad ako ne sad" održat će se u 19 sati na središnjem gradskom trgu.

"Godinu dana je prošlo, godinu dana lažnih obećanja. Radni sastanci, dogovori, ali promjena nema, osim mjerne postaje u krugu rafinerije. Na žalost natječaj za drugu mjernu postaju koja je trebala biti postavljena u Slavonskom Brodu već treći put propada", izjavio je Dalibor Vašarević, pokretač inicijative, javlja Fena.

Očekuje da će se prosvjedu pridružiti veliki broj Brođana, koji se, istaknuo je, pozivaju na Ustav i pravo građana na čist zrak. Rekao je kako su na prosvjedni skup pozvani svi koji mogu nešto učiniti, među njima i Predsjednika Republike Hrvatske  Ivu Josipovića i hrvatskog ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, no da nitko od njih zasad nažalost nije potvrdio dolazak.

Nakon što je inicijativa najavila svoj novi prosvjed, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode prekjučer je objavilo priopćenje u kojem između ostalog stoji kako su završene "pripremne radnje oko dokumentacije za postavljanje pokretne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, te je dogovoren rok do kojeg će mjerna postaja biti postavljena".

Ministarstvo napominje i kako će sukladno dogovoru između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), praćenje kvalitete zraka na pokretnoj mjernoj postaji započeti 11. novembra. Podsjetili su i da su na području čiji zrak onečišćuje rafinerija trenutno postavljene dvije mjerne postaje, jedna u Slavonskom brodu, a druga je u probni rad puštena 18. oktobra u Bosanskom Brodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije