Hrvatska: Haker iz BiH ukrao 400.000 KM

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Haker iz BiH ukrao 400.000 KM

Peteročlana skupina izvela je nedavno u Zagrebu računalnu prevaru po filmskom scenariju prebacivši u nekoliko ilegalnih transakcija čak 1,8 miliona kuna (oko 400.000 KM) s računa jedne firme na privatne račune.

Iako tvrde da je u prevari učestvovalo pet osoba, tužiteljstvo je objavilo da su im dva člana skupine nepoznata, dok je dvoje u bijegu, javlja Hina.

Za kazneno djelo kompjuterske prevare sa znatnom materijalnom štetom hrvatski zakon predviđa kaznu od jedne do osam godina.

Jedinom dostupnom osumnjičenom, 20-godišnjem cyber kriminalcu određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na druge sudionike, dok je protiv dvoje poznatih ali nedostupnih, među kojima je i jedna žena, zatvor određen i zbog bijega.

Među trojkom protiv koje je određen istražni zatvor je i 31-godišnja Hrvatica te 22-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine za kojega tvrde da je oranizator skupine.

Tužiteljstvo skupinu tereti da su 5. septembra izmijenili podatke računalnog sistema te obavili više novčanih transakcija kojima su s bankarskog računa jednog trgovačkog društva, prebacili milionski iznos na svoje, ranije otvorene račune. Nije poznato je li policija pronašla novac kojeg su ukrali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije