Hrvatska: Graničari zatekli neočekivanu robu kod bivšeg gradonačelnika

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Graničari zatekli neočekivanu robu kod bivšeg gradonačelnika
Foto: Profimedia / Ilustracija

U rezervnom točku automobila bivšeg gradonačelnika Iloka u Hrvatskoj Zvonimira Draguna pronađeni su tartufi, piše portal Večernji list.

Tartufi su pronađeni 8. novembra tokom rutinske kontrole na Graničnom prelazu Principovac. Pronađeno je 20,95 kilograma bijelog tartufa koji je ilegalno pokušao unijeti u Hrvatsku.

Dragun, koji je bio gradonačelnik u dva mandata, se dovezao iz smjera Srbije.

Zbog kršenja Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Evropske unije, izdat mu je prekršajni nalog od 30.000 kuna (više od 7.000 maraka). Morat će podmiriti i stotinu kuna (25 maraka) prekršajnog postupka.

Na osnovu zaključka Područnog carinskog ureda Osijek, tartufi su prodani registriranom kupcu za 83.287 kuna (više od 20.000 maraka).

"Tartufi su pronađeni kod mene, ali nisam kriv. Naime, surađujem s jednom tvrtkom koja se bavi uvozom tartufa iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje potom šalju u Istru. Ti se tartufi uredno carine i poslije šalju u Istru. Tako je bilo i s ovima za što imam i papire. Stavio sam ih u vozilo ispod kotača jer imaju intenzivan miris te ih planirao poslati autobusom dalje. Međutim, zaboravio sam na njih, otišao privatno do Srbije i onda su mi na povratku pronađeni. Da sam htio švercati, to ne bih radio preko graničnog prijelaza", rekao je Dragun, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije