Hrvatska fiksira cijene goriva na svim pumpama osim na ovim mjestima

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatska fiksira cijene goriva na svim pumpama osim na ovim mjestima
foto: Hellebardius/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0 / Ilustracija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u obraćanju medijima nakon sjednice Vlade RH rekao je da se telefonska sjednica Vlade odnosila samo na jednu tačku, a to je bila uredba o dopunama uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

"Izmijenili smo uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim pumpama koje se ne nalaze na autocestama", rekao je Plenković.

"Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14.57 (3.81 KM), a za benzin na 14.06 kuna (3.67 KM)", rekao je Plenković, a prenosi N1 Hrvatska.

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Predstavio je i nivo uštede ovom Vladinom odlukom:

"Da nije bilo svih Vladinih mjera cijena dizela bila bi 16.64 kune (4.35 KM), benzin 15.95 (4.17 KM), plavi dizel 11.83 (3.09 KM).Imamo još prostora i u pogledu putarina i za benzin i na dizel da dođemo na minimum, a i ovakvim mjerama postižemo efekte", rekao je Plenković.

Upitan je li realno da će turisti izbjegavati točiti na autocestama i da će se povećati promet na okolnim cestama, Plenković je rekao da misli da neće.

"Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, i vi i ja na autocesti bismo platili isto kao neko iz Mađarske, Njemačke… Ne možete u EU davati jedne cijene za nekoga iz vaše države, a druge za nekoga ko ima različite tablice. Mi smo uvijek bili na strani vladavine prava i nediskriminacije. Mislim da nije upitno da bi svi koji u Hrvatsku dolaze preko autoceste silazili s autoceste i išli u neko malo mjesto, napunili gorivo pa se vratili na autocestu", rekao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije