Hrvatska: Dunav na 725 centimetara, nasipi drže

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Dunav na 725 centimetara, nasipi drže


Direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić izvijestio je kako su i nizvodni Šarengrad i Ilok van opasnosti, a ugroženo je nekoliko novoizgrađenih kuća u poplavnom području, javila je agencija Anadolija.

Povijesni zabilježeni maksimum Dunava 1965. iznosio je 769 centimetara kada je hiljade Vukovaraca evakuirano, a stotine kuća poplavljeno.

Tokom dana očekuje se kraj nailaska vodenog vala koji će od večeri početi opadati.

Vukovarski gradonačelnik Sabo obavijestio je kako se tokom noći interveniralo na dva mjesta sa po 5.000 vreća tzv. zečjih nasipa i to na lokaciji Budžak i na samom ušću Vuke u Dunav u centru grada.

Od 1965. je napravljeno izmještanje ušća Vuke i Dunava i poboljšani su nasipi, a poplava iz 2006., kad je Dunav narastao na 719 centimetara, nanijela je oko 500.000 kuna (131.600 KM) materijalne štete.

Kukić i Sabo zadovoljni su pripremom i učinkom nasipa, te odali dodatno priznanje resornom ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije