Hrvatska: Dopuštene fotografije s maramom

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Dopuštene fotografije s maramom

Hrvatska će od 1. jula dopustiti izdavanje vozačkih dozvola sa fotografijama osoba koje nose marame i kape iz vjerskih ili zdravstvenih razloga

Nova pravila Hrvatska će primjenjivat od datuma ulaska u Evropsku uniju, navodi Aljazeera Balkans 

Novim hrvatskim Pravilnikom o vozačkim dozvolama, u kojem su na preporuku ombudsmana izmijenjene odredbe o izgledu osoba na fotografijama, dopuštene su slike s kapama ili maramama za glavu koje se nose iz vjerskih ili zdravstvenih razloga.

Slično rješenje prihvaćeno je i u zemljama Evropske unije, a nova pravila počet će da se primenjuju od 1. jula, odnosno ulaska Hrvatske u evropsku porodicu, ozvaničio je u petak Ured ombudsmana.

Višestruka diskriminacija

Prema "starom" Pravilniku, podsjeća Hina, vozačku dozvolu na kojoj se nalazila fotografija osobe s pokrivenom glavom policija je izdavala u posebnim slučajevima i to samo starijim osobama, koje prema narodnim običajima nose maramu ili kapu kao sastavni dio nošnje.

U postupku sprovedenom po pritužbi tri mlađe osobe, kojima policija nije izdala dozvolu marama na fotografijama, utvrđeno je da je ovakva odredba dovodila do višestruke diskriminacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije