Hrvatska: Do 2030. manje od 4 miliona stanovnika

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Do 2030. manje od 4 miliona stanovnika

Zbog dugoročno niskog nataliteta i produženja očekivanog trajanja života, Hrvatska se ubraja među „najstarije“ zemlje u svijetu. Ako se nastave dosadašnji demografski trendovi i ne useli više ljudi, broj stanovnika do 2030. godine u Hrvatskoj bi mogao pasti ispod četiri miliona, upozorava se u istraživanju "Ekonomska starenja u Hrvatskoj“ koje je danas predstavljeno na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, piše Fena.

"Po toj projekciji, broj osoba starijih od 65 dosegnut će milion, a u tih milion njih 250 000 će imati preko 80 godina. Hrvatska populacija u prosjeku je stara 42 godine, a zanimljiv je podatak da je u Hrvatskoj oko 100 000 starijih od 65 godine više nego djece u dobi do 14 godina", istakao je Ivan Čipin, jedan od urednika provedenog istraživanja.

Zanimljiv je i podatak da oko pet posto populacije starije od 50 godina nikada nije bilo u braku, oko 70 posto ih živi u braku sa partnerom, a svaka peta osoba je udovac ili udovica. Svakoj drugoj osobi u toj dobi dijagnosticirane su bar dvije hronične bolesti.

Za demografa Anđelka Akrapa iznimno je zanimljiv i podatak prema kojem više od 40 posto ispitanika starijih od 50 godina kontaktira svoje roditelje svakodnevno, a češće se kontaktira majka nego očevi.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1190 ispitanika u 855 kućanstava.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije