Hrvatska: Dječak preminuo jer su mu roditelji karcinom liječili sodom bikarbonom

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Dječak preminuo jer su mu roditelji karcinom liječili sodom bikarbonom
Arhiv / Ilustracija
Na sjednici optužnog vijeća kojom je predsjedala sutkinja Srebrenka Šantić-Kovm, Županijski sud u Rijeci (Hrvatska) potvrdio je u utorak optužnicu protiv Hane Gržetić i Viktora Brnobića iz Kostrene.

Hrvatsko pravosuđe tereti ih zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava, čime su prouzročili djetetovu smrt.

Najesen se očekuje sazivanje pripremnog ročišta i određivanje suca koji će predsjedavati sudskim vijećem u ovom delikatnom slučaju koji je šokirao hrvatsku javnost.

Viktora Brnobića i Hanu Gržetić DORH-ova optužnica tereti da su kao roditelji devetogodišnjeg dječaka od 6. avgusta do 5. septembra 2015. godine u Rijeci - a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod - odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama savremene medicine.

„Također, na teret im se stavlja da su na vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice pa je uslijed neliječenja došlo do brzog napredovanja zloćudne bolesti i njenog širenja po svim vitalnim organima, što je posljedično dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine“, piše Jutarnji.

Devetogodišnjaku je u Dječijoj bolnici Kantrida početkom augusta dijagnosticiran rak limfnih čvorova, a kad je doveden, bio je vidno natečen u vratnom dijelu. No nakon jednog dana koji je proveo na Kantridi roditelji su ga, unatoč liječničkom inzistiranju da ostane te da se podvrgne kemoterapiji, izvukli iz bolnice. Potpisali su izlazak uz objašnjenje da žele još jedno mišljenje. Nakon toga podvrgnuli su ga alternativnim metodama liječenja.

Dječja bolnica reagirala je te obavijestila Centar za socijalni rad u Omišlju jer je nakon razvoda roditelja dijete tamo živjelo s majkom. Centar je pak 13. avgusta pokrenuo postupak za oduzimanje prava roditeljstva uz privremenu mjeru prema kojoj bi se dijete dalo na čuvanje i odgoj u Lovran.

Međutim roditelji su dobili odgodu na sudu nakon što su priložili dokumentaciju da s dječakom odlaze u Aviano po drugo mišljenje. Tamošnji su liječnici utvrdili da je bolest progradirala u leukemiju i zatražili hitan ostanak, što su roditelji odbili, nakon čega su iz talijanske bolnice o dječakovu lošem zdravstvenom stanju obavijestili Dječiju bolnicu Kantrida. Istog je dana stigla odluka Centra za socijalni rad o oduzimanju djeteta, no na adresi u Kostreni, gdje je dječak do tada boravio s ocem, niko nije zatečen. S bolesnim dječakom roditelji su otišli u vikendicu prijatelja u Lič u Gorskom kotaru, ali bilo mu je sve gore i prolazio je pravu agoniju. Tada su ga roditelji, u noći sa 4. na 5. septembra, doveli u bolnicu na Kantridu. Međutim dječaku više nije bilo pomoći i preminuo je nakon dva sata.

Otac Viktor Brnobić objasnio je poslije da su dječaka “odlučili liječiti prirodnim neagresivnim putem uz pomoć sode bikarbone i limuna (Simoncellijeva terapija), prirodnih sokova po naputku doktora Gersona (Gersonova terapija poznata javnosti od 1934. godine) te raznim biljnim kapima, tinkturama i antibioticima na istoj bazi” te da su, dan prije nego što je završio u bolnici, uspjeli nabaviti i kanabisovo ulje. Za hemoterapiju je isticao da je to “bojni otrov”, o čemu se, navodno, osvjedočio kada mu je 2007. od karcinoma umirala majka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije