'Hrvatska će biti spremna za ulazak u EU 1. jula'

Radiosarajevo.ba
'Hrvatska će biti spremna za ulazak u EU 1. jula'


Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izrazio je u petak pred članovima njemačkog parlamenta u Berlinu uvjerenost da će Hrvatska ispuniti sve svoje obaveze i ući u Evropsku uniju 1. jula sljedeće godine.

"Uvjeren sam u spremnost i sposobnost hrvatske vlade da riješi otvorena pitanja kako bi Hrvatska bila spremna ući u EU 1. jula sljedeće godine, kao što je predviđeno pristupnim ugovorom", rekao je Fuele skupini članova Bundestaga s kojima se u petak susreo u Berlinu.

Povjerenik Fuele je na svojoj internetskoj stranici objavio da je u Berlinu razgovarao s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom te da je posjetio njemački parlament kako bi razmijenio mišljenje sa zastupnicima iz svih stranaka koji se bave proširenjem, prenijela je Hina.

Fuele je sa zastupnicima razgovarao o spremnosti Hrvatske za ulazak u EU i o pristupnom procesu ostalih zemalja iz regije.

Fuele je "objasnio proces monitoringa koji je uspostavljen kako bi se osiguralo da Hrvatska dovrši svoje pripreme za članstvo na vrijeme i uđe u EU spremna preuzeti odgovornost i obaveze kao punopravna članica".

Podsjetio je da je tokom pregovora s Hrvatskom Komisija uvela nekoliko novih elemenata, a jedan od njih je pojačana pozornost koja je usmjerena na rezultate i provedbu reformi potrebnih kako bi se ispunili kriteriji za članstvo.

Povjerenik dodaje da se iskustva stečena u pregovorima s Hrvatskom sada primjenjuju u pregovorima s Crnom Gorom. Prema tom novom pristupu, na samom početku pristupnih pregovora otvaraju se poglavlja koja se bave temeljnim vrijednostima i načelima EU-a, poput sloboda i vladavine prava, a ta se poglavlja zatvaraju tek ne kraju kako bi zemlja tokom pregovora mogla ne samo prihvatiti nova pravila i zakone nego ih i provesti u praksi.

U razgovoru s Westerwelleom Fuele je istaknuo važnost vjerodostojnosti pristupnog procesa.

"Za nas je ključni prioritet zadržati vjerodostojnost pristupnog procesa i ojačati ga kako bi osigurali da zemlje koje žele postati članicama ispune potrebne kriterije i obaveze", kaže Fuele, koji je s njemačkim ministrom vanjskih poslova razgovarao u svjetlu priprema za samit EU-a u decembru, na kojem će čelnici EU-a donijeti zaključke o zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na temelju izvještaja o njihovu napretku, koje je Komisija objavila u oktobru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije