Hrvatska bira trećeg predsjednika

Radiosarajevo.ba
Hrvatska bira trećeg predsjednika

Sarajevo, foto: AP

Osvježeno u 19:15

Nezvanično, po izlaznim anketama: Josipović 64,6%

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini koja su otvorena u nedjelju u 7 sati ujutro u drugom krugu izbora za trećeg predsjednika Republike Hrvatske zatvorena su u 19 sati.

Glasanje je proteklo bez incidenata, a birački odbori prebrojavaju glasove, izjavila je za Agenciju Fena Marijana Mikulić, koodrinatorica za provođenje ovih izbora na teritoriji BiH. Na birališta u BiH u drugom krugu izbora za predsjednika Hrvatske do 16.00 časova izašlo je 75 313 birača ili 28 odsto od ukupnog broja registrovanih, što je za 101 odsto više nego u prvom krugu.

"Na konzularnom području Sarajevo izašlo je oko 18 500 birača, na području Mostara 48 000, na području Banjaluke 3 300 i na području Tuzle oko 5 500", precizirala je Mikulić.

Ona je dodala da izbori protiču mirno i bez incidenata.

Do 12 sati u BiH glasalo više od 36.000 birača

Na birališta u BiH, u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske, do 12 sati izašlo je više od 36.000 birača, što je za 130 posto veći odaziv nego u prvom krugu izbora u istom razdoblju, kazala je za FENU Mikulić.


Tuzla, foto: AP

Po njenim riječima, u prvom krugu izbora u BiH ukupno je glasalo oko 50,000 birača, od registriranih 266.679 birača.

"Do sada je sve proteklo u najboljem redu", kazala je Mikulić, dodavši kako su promatrači i jednog i drugog kandidata uglavnom na svim biračkim mjestima s tim što više promatrača ima predsjednički kandidat Milan Bandić.

Kao i u prvom krugu i ovoga puta glasačima su na raspolaganju 124 biračka mjesta što je gotovo polovica od ukupne brojke birališta otvorenih izvan granica Hrvatske.

U Mostaru se čeka i po 40 minuta


Na biračkim mjestima u Mostaru redovi dugački su redovi za glasanje u drugom krugu izbora za predsjednika Hrvatske, te se dešava da građani čekaju i po 40 minuta, javlja Jutanji prenošenje HRT-a.

Pored Mostara, povećan je i odziv u drugim mjestima. U Grudama je do deset sati glasalo više od hiljadu osoba, a u Hercegovini je iz udaljenijih sela organiziran prevoz autobusima do biračkih mjesta, piše mostarski portal RTM.ba.
 
Brčko: Do 14 sati glasalo 21 posto birača

Na četiri biračka mjesta u Brčko distriktu za predsjednika Republike Hrvatske do 14 sati glasalo je 1.511 birača od ukupno 7.139 registriranih ili oko 21 posto, prenosi Fena.

Na biralištima u Brčko distriktu izbori protiču u potpunom redu, a i u poslijepodnevnim satima očekuje se veći broj birača koji, na birališta, pojedinačno i organizirano pristižu i iz susjednih općina.

Na svim biralištima u Distriktu probleme predstavljaju neažurni birački popisi u kojima nije evidentiran znatan broj birača te isti nisu mogli glasati.

U odnosu na prvi krug hrvatskih predsjedničkih izbora broj onih koji su glasali do 14 sati u drugom krugu u Brčko distriktu bio je veći za 95 posto.

GONG: Kršenje izborne šutnje u pojedinim mjestima

Nevladina organizacija "Građani organizovano nadgledaju glasanje" /GONG/ saopštila je da se drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj odvija u skladu sa proceduro, ali da je primjećeno i kršenje izborne tišine uglavnom iz štaba nezavisnog kandidata Milana Bandića, javlja Srna.

U saopštenju se navodi da GONG već dva dana dobija dojave da je građanima iz crkvenih redova sugerisano da glasaju za Bandića.

Na misama u Karlovcu i Varaždinu dijeljen je letak "zašto Ivo Josipović NE!", navode iz GONG-a i dodaju da je drugi oblik crkvenog uplitanja bilo sugerisanje građanima da glasaju za Bandića i to prilikom blagoslova kuća, javlja Srna.

GONG je ocijenio da se izbori za sada odvijaju u mirnoj i staloženoj atmosferi, te da nema dojava o incidentima na biralištima.

U saopštenju se dodaje da su na području Zagreba i okoline građani u velikom broju primili "omotnice sa pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Bandić obraća kao nezaposlenima, privrednicima ili osobama sa invaliditetom i poziva ih da glasaju za njega".

Iz GONG-a upozoravaju da to predstavlja kršenje izborne tišine i Zakona o tajnosti podataka, te pozivaju Agenciju za zaštitu ličnih podataka da reaguje po tom pitanju i ispita otkud štabu Bandića lični podaci građana.

GONG je saopštio da je bilo dojava i o dijeljenju letaka i slanju sms poruka za kandidata hrvatskog SDP-a Ivu Josipovića, i to na području Zagreba, kao i da su i pojedini mediji kršili izbornu tišinu.

SMS spamovi za Bandića građanima BiH

U 7 sati otvoreno je oko 6.863 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu na kojima građani u drugom krugu izbora biraju trećeg predsjednika Hrvatske između dvojice kandidata, piše Jutanji.hr.

U Hrvatskoj je otvoreno 6550 biračkih mjesta, dok u inostranstvu birači mogu glasati u 50 država na 250 biračkih mjesta . Otvorena su i 63 posebna biračka mjesta (zatvori, brodovi) među kojima su i ona za hrvatske vojnike u misijama na Golanu i Kosovu, te u Afganistanu.

Pravo biranja, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), ima ukupno 4.495.006 birača, od kojih je njih 4.088.798 na popisu u Hrvatskoj, a 406.208 ima prebivalište u inozemstvu.

Birači u inostranstvu mogu glasati u 50 država na 250 biračkih mjesta.

Zbog vremenske razlike glasanje na Novom Zelandu, Australiji i Japanu počelo je, prema lokalnom vremenu, još u subotu u 19 odnosno 21 sat.

Svojim glasanjem hrvatski građani prije dvije sedmice odlučili su da će u drugom krugu snage odmjeriti Milan Bandić i Ivo Josipović.

Državno izborno povjerenstvo o odazivu birača izvijestit će u 12 i 17 sati, a prve privremene rezultate objavit će, kako je najavljeno, u ponoć.

Predsjednikom će postati kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas).

Izborna šutnja u Hrvatskoj
Ivo Josipović u prednosti nad Bandićem
Josipovićeva prednost se smanjuje
Sučeljavanja kandidata za predsjednika Hrvatske
Hrvatska: Prve izjave predsjedničkih protukandidata
Hrvatska će predsjednika tražiti u drugom krugu
Otvorena birališta u Hrvatskoj i BiH
Izbori u Hrvatskoj
Šta je i kome Bandić dijelio u Bosni?
Bandić: Strateški interes Hrvatske je jedinstvena BiH
Lesson 3: Milan Bandić spiking kroejša (VIDEO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije