Hrvatska: 30 uposlenika napustilo 'Nacional'

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: 30 uposlenika napustilo 'Nacional'

Skupina od tridesetak novinara i drugih zaposlenika hrvatskog tjednika "Nacional" i NCL Media Grupe napustila je danas tvrtku nezadovoljna načinom na koji vlasnik i Uprava vode poslovanje te novinske kuće, u koju je danas ušla i policija.
 
   U zagrebačkoj Policijskoj upravi potvrđuju da su policajci danas ušli u sjedište "Nacionala" u Vlaškoj ulici, ali ne preciziraju kojim povodom te tko ih je pozvao.
 
   Doznaje se tek da su policajci intervenirali po dojavi, te da utvrđuju postoje li činjenice koje bi upućivale na elemente kaznenog djela.
 
   "Bila je dojava, a policija se odaziva svakoj dojavi", kažu u PU zagrebačkoj.
 
   No, glavni urednik "Nacionala" Mislav Šimatović u izjavi Hini kaže da je policija u sjedište kuće ušla jer je dio tehničkog osoblja, po dolasku na posao, jutros utvrdio da nedostaju neke stvari (računalo i back-up baza fotografija pohranjena na disku), te je pozvana policija da napravi uviđaj.
 
   Skupina manjinskih vlasnika, novinara i zaposlenika NCL Media Grupe, vlasnika "Nacionala", priopćila je da je tridesetak njih danas napustilo tvrtku, nezadovoljni načinom na koji je vode, kako kažu, navodni novi većinski vlasnik Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim i njegov sin Moritz, imenovan za predsjednika Uprave.
 
   "U kratkom razdoblju kako su na čelu tvrtke, pokazalo se da nemaju pojma o poslovanju jedne novinske kuće, ne znaju ništa o novinskom biznisu, a niti o Hrvatskoj", ističu u priopćenju.
 
   Navode da novog većinskog vlasnika prate glasine da je tvrtku kupio ne zato da bi razvijao novinske poslove, nego iz nekih drugih sumnjivih razloga, te da se takve glasine "sve upornije šire".
 
   Upozoravaju da je odnos vlasnika i njegova sina prema zaposlenicima koji s njima stupili u kontakt "mahom krajnje arogantan, grub, podcjenjivački, sumnjičav", te da ne pokazuju nikakvu želju da u vođenju tvrtke surađuju s manjinskim vlasnicima i na konstruktivan
način rješavaju međusobne odnose.
 
   "Prvog dana kada su ušli u tvrtku Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim je ultimativno zatražio da nju napusti Anka Pukanić, sestra ubijenog osnivača i glavnog urednika 'Nacionala' Ive Pukanića. U takvim uvjetima mnogi više ne žele raditi u NCL Media Grupi, pa su je kolektivno napustili", navodi u priopćenju skupina manjinskih vlasnika, novinara i zaposlenika NCL Media Grupe.
 
   Ističu i da su novinari iz te skupine odlučili prijeći u Business Media Group, gdje će pokrenuti novi tjednik.
 
   Zamoljen za komentar toga što je "Nacional" napustio dio novinara, Šimatović je rekao da odlazak njegovih kolega doživljava kao njihovu odluku da "rade drugi posao", ističući da se ništa dramatično za tjednik nije dogodilo, jer je redakciju, kaže, napustila manjina
novinara.
 
   Riječ je, rekao je, o novinarima "Nacionala" Berislavu Jeliniću i Plamenku Cvitiću te urednicima Marku Ćustiću i Katji Mihovilović, kao i jednom grafičaru i redaktoru.
 
   Naglasio je da je, znajući što će se dogoditi, reorganizirao redakciju, te da će otišle kolege uskoro zamijeniti "drugi kvalitetni novinari".
 
   "U kratkom razdoblju bit će nas još i više, jer je novi vlasnik odučio puno ulagati u naš tjednik", poručio je Šimatović.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije