Hrvati potpisali Pristupni ugovor, mnogi se ne vesele

Radiosarajevo.ba
Hrvati potpisali Pristupni ugovor, mnogi se ne vesele

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i aktuelna premijerka Jadranka Kosor stavili su danas historijski potpis u ime Republike Hrvatske na Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji u Briselu.

U petak u 10.30 minuta Ugovor je potpisan uz gromoglasan aplauz, a nedugo nakon toga potpis je na ugovore stavio i Borut Pahor, premijer slovenske tehničke vlade.

Hrvatska će punopravna članica EU postati 1. jula 2013., a u međuvremenu će imati status promatrača, a umjesto kandidatskog statusa dobit će status pristupajuće zemlje Unije.

Na početku svečanosti koja je održana u Briselu, kratke govore održali su predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, Parlamenta Jerzy Buzek, te Josipović i Kosor.

Potpisana su dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usaglašeno tokom pregovora.

Ipak, građani Hrvatske nisu baš sretni zbog ovog Uovora. U anketi koju je  postavio portal Net.hr, sa pitanjem: Zbog potpisivanja Pristupnog ugovora s EU ste: oduševljeni, ravnodušni ili očajni, samo  petina ispitanika izrazila je svoje oduševljenje


U ranijim anketama, oko polovica ispitanika izražavala je svoje protivljenjem potpisivanju Pristupnog ugovora.

Jadranka Kosor sudjeluje i na sastanku Europskog vijeća, što će biti prvi put da ovom sastanku prisustvuje 28 zemalja, iako je Hrvatska za sada još uvijek u svojstvu promatrača.

Ispred dvorane u kojoj se potpisuje Ugovor stavljen je natpis na hrvatskom jeziku "Dobrodošla, Hrvatska".

O reginalnim procesima u pristupanju EU i pozicijom BiH u tome, pročitajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije