Hrvati masovno bacaju jelke: Da neko ne bi pomislio da su Srbi

Radiosarajevo.ba
Hrvati masovno bacaju jelke: Da neko ne bi pomislio da su Srbi
Foto: Screenshot / Ilustracija

Jučer je bio 6. januar, u „pravih“ Hrvata katolika poznat kao dan kad se obavezno uklanja božićna jelka da ne bi netko pomislio da slave „srpski Božić“, prenosi Index.hr.

Zbog toga je danas Karlovac bio zatrpan odbačenim jelkama, a skupljali su ih zaposlenici Zelenila.

Prikupljeni odbačeni borovi pretvorit će se u kompost.

„Mnogi danas vide svoje susjede kako nose bor (božićno drvce) i bacaju ga u smeće. I dok idete gradom, vidite da je to praksa kod većine stanovnika u gradu. Stotine borova je bačeno na ulicama grada. Zar su hrvatski katolici toliko iskompleksirani da to rade samo da bi pokazali animozitet prema Srbima i sutrašnjem blagdanu Božića po julijanskom kalendaru? Čini se da jesu! Ta slika puno govori o našim vjernicima i duhu Božića kojeg su slavili“, pisala je na svojim stranicama Župa svetog Josipa sa splitskog Mertojaka još 2011. godine.

„Nažalost, i danas se govori o tome kako se bor mora maknuti, jer „mi ne slavimo srpski Božić“. I ne daj Bože da imate bor i da svijetle lampice na pravoslavni Božić... smak svijeta, jer nije „naš“ Božić. To je tako žalosno i ništa drugo doli izraz najniže vrste vjerske netrpeljivosti“, dodali su.

Osam godina kasnije, ista slika na ulicama Hrvatske. Iako iz Crkve poručuju da bor ne morate micati do kraja januara.

„I danas možete u nekim crkvama primijetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do blagdana Svijećnice. Upravo tako je u Poljskoj - obitelji drže bor sve do 2. mjeseca. Ne zaboravimo, oni su iste vjeroispovijesti kao i mi. Stoga poštujmo svoju vjeru i vjerske običaje i ne mijenjajmo ih da bi napakostili drugima ili pokazali svoju različitost i isključivost“, poručili su iz Župe svetog Josipa.

Dodajmo tome da i u Vatikanu veliki bor i jaslice stoje tokom cijeloga januara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije