Hrvati će na referendum o ulasku u EU 22. januara

Radiosarajevo.ba
Hrvati će na referendum o ulasku u EU 22. januara

Referendum o ulasku Hrvatske u EU održaće se 22. januara 2012., najavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji od hrvatske diplomatije očekuje da se odmah nakon referenduma rastrči po Evropi i lobira za što bržu ratifikaciju ugovora o hrvatskom pristupanju Uniji.

Do 22. januara ima dovoljno vremena da se hrvatskim građanima pošalju bitne poruke šta donosi članstvo u EU, rekao je Josipović u emisiji S predsjednikom uz kavu Hrvatskog radija, ističući da se slaže da tokom pregovaračkog procesa javnost nije bila dovoljno informirsna, ali i da je sada kasno plakati, već treba sve snage usmjeriti na završavanje procesa pristupanja.

"U mjesec dana može se o toj materiji naći jako mnogo toga, a za svakog ko ima interes postoji informacija", rekao je Josipović.

Složio se da postoje nedostaci u legislativi koja govori o referendumu, uz ocjenu da za neke zakonske promjene sada nema vremena, odavši da ne vjeruje da iko misli da će država varati na referendumu.

"Ne vjerujem da će referendum imati neke demokratske deficite", rekao je Josipović, koji očekuje jednostavno referendumsko pitanje kao što je: "Da li ste za to da Hrvatska postane članica EU?".

"Ne treba ljude obmanjivati da će članstvo u EU riješiti sve probleme. Članstvo je naša velika prilika, a hoćemo li je dobro iskoristiti ili ćemo biti manje uspješni, to prije svega zavisi o nama", rekao je.

On smatra da je bitno da se kod odluke o tome da li ući u EU ili ne treba sagledati koja je sudbina Hrvatske ako ne pristupi Uniji.

"Hrvatska nije Švajcarska ili Norveška koje su svoj status riješile kao da su članice EU", rekao je.

Očekivanja od Kukuriku koalicije

Josipović od nove vlade Kukuriku koalicije na čelu sa Zoranom Milanovićem očekuje da će politiku, koja bi Hrvatsku trebala izvući iz krize, graditi ne samo na uštedama, odnosno restrikcijama, već na spremnosti i sposobnosti otvaranja radnih mjesta i poslovnog ciklusa, privlačenja investicija i privrednom rastu.

Ističući da je razvoj bitan i presudan, Josipović je rekao da se, kad se govori o investicijama, ne treba gledati samo na velike strane ulagače, već da prostora treba dati domaćim, manjim investitorima koji itekako mogu pomoći privrednom razvoju.

Na pitanje koji je razlog tako uvjerljive izborne pobjede Kukuriku koalicije, odgovorio je da smatra da su građani ocijenili da su potrebne promjene s obzirom na krizu i da je možda došlo i do određenog zamora u odnosu na stranku koja je već dugo bila na vlasti.

"Bez obzira ko je pobijedio, izbori su prošli u vrlo demokratskom tonu, kampanja nije bila ni približno prljava kako se očekivalo, što je korak naprijed u demokratiji", naglasio je.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije