HOS-ovci najavili referendum o pozdravu "Za dom spremni"

Radiosarajevo.ba
HOS-ovci najavili referendum o pozdravu "Za dom spremni"
Najava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će formirati posebnu komisiju koja treba pronaći rešenje za simbole totalitarnih režima, pa i ustaškog pozdrava "Za dom spremni" izazvala je različita reagiranja na političkoj sceni te zemlje.

Zastupnik opozicionog SDP-a Gordan Maras je povodom Plenkovićeve najave rekao da je to nešto što čovjek ne bi očekivao da će čuti iz usta premijera u decembru 2016.

"Plenković je na vladi rekao da će osnovati komisiju da vidi da li su javno istaknuti ustaški pozdravi neprihvatljivi. Vlado naša, premijeru recite zbogom pameti", kratko je komentirao na društvenim mrežama Maras.

S druge strane, pripadnici HOS-a održali su konferenciju za novinare na kojoj je bivši predsjednik HSP-a Ante Đapić pozvao veterane da započnu prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o pozdravu "Za dom spremni", ako se, kako je rekao, nastavi hajka.

"Pripremamo se za referendum, verujemo da ćemo njime raščistiti brojne stvari u Hrvatskoj", rekao je Đapić, prenijeli su hrvatski mediji.

HOS-ovci su na konferenciji govorili o ploči postavljenoj u Jasenovcu, na kojoj se nalazi pozdrav "Za dom spremni", a što je izazvalo brojne negativne reakcije, ne samo u Hrvatskoj već i šire.

"Postavili smo jednu malu, skromnu ploču za 11 hrvatskih vitezova. Nitko na nju nije obraćao požnju. Onda je došao diktat ministra iz Srbije, nekakvog Aleksandra Vulina, i svoje je satelite u Hrvatskoj digao na noge. Smeta im pozdrav 'Za dom spremni'", objasnio je Borislav Barišić, pripadnik HOS-a.

Smatra da je poređenje njih s fašistima suludo.

Željko Soldo rekao je da su upravo dobrovoljci HOS-a istinski hrvatski antifašisti jer su, kako je rekao, upravo oni ti koji su na prvoj liniji 1991. "lomili kičmu srpskim fašistima".

"Upravo danas fašizam buja u Srbiji, gde rehabilitirani četnici pljuju po Republici Hrvatskoj. Sedam stotina poginulih dobrovoljaca doista je ogromna žrtva. Ploča koju smo podigli u Jasenovcu je spomen na naše saborce i nikad ih nećemo zaboraviti", rekao je Sabor, a onima koje te ploče smetaju savjetovao je da ih zaobilaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije