Horvatinčiću određeno 30 dana zatvora

Radiosarajevo.ba
Horvatinčiću određeno 30 dana zatvora

Nakon saslušanja na Županijskom sudu u Šibeniku u vezi s pomorskom nesrećom, istražni je sudac zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću danas produžio pritvor za 30 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela, doznaje se iz Policijske uprave šibensko-kninske. 

 Horvatinčić je saslušavan o okolnostima pomorske nesreće pored otočića Maslinovik u primoštenskom arhipelagu u utorak, 16. kolovoza, u kojoj je, u naletu Horvatinčićevog glisera smrtno stradao bračni par iz Italije. 

 Kako se neslužbeno doznaje, Horvatinčić se branio šutnjom, i negirao je sve okolnosti koje mu se stavljaju na teret u istražnom zahtjevu. 

 Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je Istražnom sucu šibenskoga Županijskog suda istražni zahtjev protiv Tomislava Horvatinčića (1948.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći osobi koja je teško tjelesno ozlijeđena u prometnoj nesreći, objavljeno je danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH), a u priopćenju se ne navodi ime osumnjičenoga, nego samo godina rođenja. 

 "Postoji osnovana sumnja da je 63-godišnjak oko 11.25 sati 16. 
kolovoza 2011. upravljao, kao zapovjednik, motornom jahtom 'Santa Marina' iz pravca Tribunja prema Hvaru u akvatoriju Primoštena, nedaleko od otoka Barilac i Maslinovik, i to protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru, odnosno glisirao je brzinom od najmanje 25 čvorova te je uključio automatski pilot a da potom više uopće nije nadzirao plovidbu u skladu sa dužnostima propisanima pravilima navigacije, pristajući da time ugrozi sigurnost drugih sudionika plovidbe na moru", navodi u priopćenju DORH. 

 "Uslijed toga", dodaje se, "pramčanim je dijelom jahte u punoj plovidbenoj brzini naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice lomeći pritom upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici, a potom cijelom dužinom prešao preko jedrilice. 

 Talijanski državljani F. S. i M. P., koji su se u to vrijeme nalazili na jedrilici, zadobili su višestruke teške tjelesne ozljede i odbačeni su u more, a osnovano se sumnja da osumnjičeni 63-godišnjak, iako je bio svjestan da je uslijed naleta njegove jahte došlo do nesreće u kojoj su putnici jedrilice teško ozlijeđeni, ostavio ih je bez pomoći jer se nije vratio do jedrilice i nije poduzeo ni jednu radnju radi pružanja pomoći stradalim osobama", navodi DORH. 

 U istražnom zahtjevu Županijskog odvjetništva u Šibeniku predloženo je da se protiv osumnjičenika odredi pritvor zbog opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela, što je istražni sudac i prihvatio, produživši Horvatinčiću pritvor za 30 dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije