Homofobija u Hrvatskoj: U Splitu teško pretučen volonter Split Pridea

4
Radiosarajevo.ba
Homofobija u Hrvatskoj: U Splitu teško pretučen volonter Split Pridea
Foto: EPA / Split, Hrvatska

Nakon što je Split Pride u julu prošao bez većih problema, četiri mjeseca nakon toga iz ove organizacije izvještavaju o homofobnom napadu na svog volontera, pišu 24 sata.

Muškarac je došao na splitsku plažu zatvoriti sezonu kupanja, ali nekima se to nije svidjelo. Počela su naguravanja i vrijeđanja.

Volonter je završio sa teškim povreda u hitnoj pomoći, a počinitelji su se razbježali.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Facebook objavu Split Pridea u kojoj je sve detaljno objašnjeno, prenosimo u cijelosti.

"Oklijevala sam s ovom objavom, iskreno govoreći, jer ne volim ružne stvari. Ali mislim da je važno da ljudi znaju šta se događa. Prošle sedmice je fizički napadnut i ozlijeđen naš volonter. Čovjek je išao na još jedno kupanje na zatvaranju sezonu ove godine, vrijeme je još uvijek dopuštalo. Ali drugoj dvojici homofoba na plaži se to nije svidjelo jer 'Šta se on peder ima kupat na njihovoj plaži'. Došlo je do naguravanja pri čemu je naš volonter zadobio teže tjelesne povrede. Dok je on puzao do mobitela da nazove hitnu, oni su se smijali i vrijeđali ga. Kada su vidjeli da zove policiju, skupili su se i pobjegli. Uslijedilo je šest sati ležanja na hitnoj s dislociranim koljenom, šest sati strepnje 'šta ću reć svojima kad dođem kući'. Kako ću objasnit zašto su me prebili? Sada ga čeka dug oporavak, nemogućnost samostalnog kretanja, fizikalne terapije i tako dalje. A zašto sve to?"

"Mi u Split Prideu isto ne možemo objasniti zašto su ga prebili. U šoku smo, kao i svaki put kad se ovako nešto dogodi. Međutim ove stvari se događaju. Nasilje i uvrede su sastavni dio života LGBTIQA+ osoba, a ovo je samo još jedan ekstremni primjer toga da te neko prebije samo zato što može. I misli da ima pravo na to jer si peder. Kako to objasniti ikome?"

"Našem volonteru je pružena psihološka podrška, slučaj je prijavljen policiji. Zagreb Pride će nam ustupiti usluge svojih advokata i u slučaju da se počinitelji nađu uslijedit će im tužba. Ali sve to nije dovoljno i bilo bi daleko bolje da se ovakve stvari ne dešavaju", napisali su putem svoje Facebook stranice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije