Holandija popušta prema Srbiji?

Radiosarajevo.ba
Holandija popušta prema Srbiji?

Holandija je spremna da podrži odmrzavanje SSP Srbije Evropskoj uniji i bez hapšenja preostala dva bjegunca, piše “Blic” pozivajući se na informacije iz Ministarstva vanjskih poslova Holandije.

Ne može u EU bez pune saradnje


Ministarstvo vanjskih poslova Holandije potvrdilo je za Blic da će "odmrzavanje SSP biti prvi korak Holandije ukoliko u izvještaju glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza bude pisalo da Beograd čini sve da uhapsi i Tribunalu isporuči Ratka Mladića i Gorana Hadžića".

Predstavnici srpskih vlasti izjavljivali su i da upravo takav Brammertzov izvještaj i očekuju što bi Srbiji otvarilo mogućnost da već 10. decembra podnese kandidaturu za prijem u EU.

Da Holandija popušta navode i drugi beogradski mediji. Današnja “Politika” prenosi tekst holandskog dnevnika “Hendelsblad” koji objavljuje da su tri tamošnje parlamentarne partije vladajuće koalicije – demohrišćani, radnička partija i hrišćanska unija – ocijenile da “postoje jasni znaci pozitivnog uticaja u Srbiji”, a kada je u pitanju saradnja sa Hagom.

Taj list navodi da poslanici vladajuće koalicije ostaju pri stavu da pridruživanje Srbije EU može početi tek sa potpunom saradnjom sa Hagom, ali se i napominje da postoji volja da se „Sergeu Brammertzu prepusti da presudi o tome“.

Dnevnik “Hendelsblad” prenosi također da je šef holandske diplomatije Maxim Verhaegen izjavio da vjeruje da će Brammertzov izvještaj 3. decembra biti pozitivan.

Sporazum uvijek moguće suspendovati


Promjenu holandskog stava, zbog kojeg je SSP zamrznut od aprila 2008. godine najavio je prije dva dana ministar Verhaegen u svom obraćanju poslanicima u Donjem domu holandskog Parlamenta.

Čak i da se odmrzne Sporazum, u svakom momentu moguće ga je suspendovati

On je ocijenio da je primjetna uzlazna linija u saradnji Srbije sa Tribunalom i da stoga više ne isključuje dalje približavanje Srbije Uniji.

Iako je zvanična Srbija optimistična u pogledu Brammertzovog izvještaja i promjene stava Holandije, dobar dio analitičara smatra da treba piti “oprezan” u prevelikim očekivanjima.

Profesorka na Fakuletu političkih nauka u Beogradu i potpredsjednica Evropskog pokreta u Srbiji Tanja Miščević rekla je za RSE da je osjećanje potrebe za saradnjom sa Tribunalom u Hagu suštinski element Sporazuma.

“Čak i da se odmrzne Sporazum, ili počne da se primjenjuje, a da se ne ispuni taj uslov, uslov ostaje u samom tekstu sporazuma – da je to, dakle, element zbog koga je, u svakom momentu, moguće suspendovati, čak, i Sporazum koji je u potpunosti stupio na snagu.”, rekla je ona.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz boravio je početkom ovog mjeseca u Beogradu gdje je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima u Srbiji uoči izvještaja koji će u decembru predstaviti Vijeću sigurnosti.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije