HNS - Stranka koja građane poziva na Pride

Radiosarajevo.ba
HNS - Stranka koja građane poziva na Pride
Čelnici HNS-a Radimir Čačić i Vesna Pusić pozvali su danas svoje članstvo, simpatizere i sve građane da se osobno priključe povorci Zagreb Pridea koja će se održati u subotu i tako vlastitim primjerom, a ne samo deklarativno, podupru ustavna prava hrvatskih građana.
 
 
"HNS je Pride podržavao od samog početka održavanja u Zagrebu i u njemu sudjelovao jer vjerujemo da Hrvatska može jednog dana postati pravedno društvo jednakih građana u kojoj će svi imati slobodu izbora životnog stila", istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Kluba zastupnika HNS/HSU Vesna Pusić. Pozvala je sve građane koji "misle da imaju pravo misliti drukčije" da podrže Pride, koji organizira društvena manjina, ali se kroz to bori za prava svih nas.
 
 Predsjednik HNS-a Radimir Čačić upozorio je da se na splitskom Prideu moglo svjedočiti napadu na ustavne temelje države, napadu na slobodu uvjerenja, zločinu iz mržnje i rušenju pretpostavki za zdravo društvo koje možemo graditi samo na eliminaciji svake diskriminacije.
 
 Nasiljem u Splitu, podsjeća Čačić, prekršen je niz ustavnih prava građana - jednakosti pred zakonom, pravo na mišljenje i slobodu izražavanja mišljenja, pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, kao i zabrana poticanja na nasilje.
 
 Također, Kazneni zakon sve to precizno definira kroz niz članaka, posebno spominjući zločin iz mržnje zbog spolne orijentacije, što je kažnjivo i zatvorom od šest mjeseci do pet godina, napominje Čačić.
 
 "Ono što se dogodilo u Splitu traži jedan snažan odgovor u obrani prava čovjeka, posebno prava manjima", poručio je Čačić.
 
 Na kraju konferencije novinari su Vesnu Pusić pitali smatra li da na proslavu Dana državnosti treba pozvati srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, o čemu se, rečeno je, predsjednik Josipović i premijerka Kosor ne mogu usuglasiti.
 
 "Prvo, neka se predsjednik i premijerka dogovore tko treba biti pozvan", odgovorila je Pusić.
 
 "Drugo, ako smo uspjeli u ovih 20 godina situaciju u Hrvatskoj i regiji i u odnosima sa susjedima okrenuti za 180 stupnjeva, od rata do zajedničke odgovornosti za stabilnost regije, onda je dobro pozvati čelne ljude iz zemalja susjeda. A ako mislimo da još 'nismo tamo', onda vjerojatno ne, ovisno o tome kako uspješno ocjenjujemo Hrvatsku", zaključila je Pusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije