DF u čapljinskim maškarama vidio "udar na građansku BiH i fašističko jednoumlje"

Radiosarajevo.ba
DF u čapljinskim maškarama vidio "udar na građansku BiH i fašističko jednoumlje"

Poruke upućene našem predsjedniku i lideru najjače građanske opcije u Bosni i Hercegovini, gospodinu Željku Komšiću su, prije svega, udar na građansko uređenje Bosne i Hercegovine, njen društveni koncept, kao i pokušaj širenja i nametanja nacionalističkog i fašističkog jednoumlja, saopćeno je iz Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) Sarajevo.

Iz DF-a su, kako prenosi Fena morbidnim ocijenili gestu na maškarama u Čapljini, gdje je prikazan pokop sačinjen od tabuta, partizana, ustaša i imama i nišana s imenom Željka K. To je, kako navode, klasično zastrašivanje i priželjkivanje najgoreg scenarija po pojedinca koji misli drugačije i bori se za drugačiju državu.

"Sve aktivnosti nacionalističkih protagonista koje su iza nas, ali i one koje će se u budućnosti dogoditi, samo su dokaz da je naš predsjednik Željko Komšić trn u oku fašističkoj politici, ali i na pravom i jedinom putu da uspješno korača trnovitim stazama i da ima snage da se izbori za ono u što svi mi vjerujemo, jer smatramo da je drugačija Bosna i Hercegovina moguća, saopćeno je iz KO DF Sarajevo.

"Podsjećamo da BiH nije uređena kao građanska već kao federalna država tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a maškare su dio pokladnih, karnevalskih svečanosti koje obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije 'princa karnevala",piše Hrvatski Medijski Servis (HMS).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije