Hrvatska Dodika nije tretirala kao državnika, bio bez policijskog osiguranja

Radiosarajevo.ba
Hrvatska Dodika nije tretirala kao državnika, bio bez policijskog osiguranja
Kurir / Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u srijedu privatno i neslužbeno došao u Hrvatsku, priželjkivao je nešto drukčiji tretman.

Proizlazi to iz odgovora Ministarstva za unutrašnje poslove na pitanje kada je i kako Milorad Dodik prešao hrvatsku državnu granicu, je li s njim u Hrvatsku ušlo i njegovo osiguranje te kako je policija tretirala njihovo naoružanje.

Iz odgovora proizlazi da se Dodik u Hrvatskoj ne smatra državnim dužnosnikom koji bi imao status zaštićene osobe, stoga njegovom osiguranju nije bio dopušten ulazak u Hrvatsku s naoružanjem niti je u Hrvatskoj dobio pratnju hrvatske policije.

"Veleposlanstvo BiH u Zagrebu obratilo se 12. februara našem Ministarstvu za unutrašnje poslove i obavještavaju ih da Dodik planira 14. februara putovati u Hrvatsku, u Gornjokarlovačku eparhiju, kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim će proslaviti krsnu slavu Sv. Trifuna. Naveli su da namjerava ući na graničnom prijelazu Stara Gradiška i zatražili da se o tome obavijesti MUP i zatraži da mu hrvatska policija da pratnju dok je na teritoriju Hrvatske", rekao je za Index.hr sagovornik iz MUP-a i dodao da je Ministarstvo za vanjske poslove sve to prenijelo MUP-u.

Ikona na dar

No, Dodiku je proslijeđen odgovor da njegova pratnja može ući u Hrvatsku isključivo kao civili, odnosno bez oružja, a da ga nakon prelaska granice hrvatska policija neće osiguravati jer nema status zaštićene osobe. Podsjetimo, Dodik je u Hrvatsku stigao u srijedu, a posjeta je bila potpuno nenajavljena hrvatskoj javnosti, pa čak i političkim krugovima iz redova srpske nacionalne manjine.

Kako je rekao novinarima koji su s njime došli iz Banje Luke, u Karlovac je došao podržati Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku u kojoj se slavi krsna slava Svetog Trifuna, a pozvao ga je episkop gornjokarlovački Gerasim. U srijedu je tako nakon obilaska Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i liturgije, koju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, posjetio domaćina Gerasima. On, je za razliku od hrvatskih vlasti, Dodika tretirao kao službenu osobu pa mu je poklonio ikonu Isusa Krista naglasivši da je ona namijenjena državnicima.

Neslužbeni susret

Iz Eparhije gornjokarlovačke u srijedu su poručili da je Dodikova posjeta bila privatna i neslužbena, zato nisu obavijestili javnost.

"S obzirom na to da je to bio privatan i neslužben posjet, mi nismo o Dodikovu posjetu episkopu Gerasimu i obilasku Gornjokarlovačke eparhije obavijestili nikoga od medija, nismo to smatrali potrebnim - izjavio je tada starješina hrama Sv. Nikolaja u Karlovcu Darko Dugonjić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije