Hillary Clinton i Boris Tadić razgovarali u "četiri oka"

Radiosarajevo.ba
Hillary Clinton i Boris Tadić razgovarali u "četiri oka"

Hillary Clinton i Boris Tadić (foto: Beta)


Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton doputovala je u utorak poslijepodne iz Sarajeva u Beograd, gdje je susretom sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem započela posjet Srbiji, nastavljajući time svoju balkansku turneju započetu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i predsjednik Srbije Boris Tadić nakon razgovora kojeg su vodili u "četiri oka" obratili su se novinarima u Palati Srbije.

Tadić je istaknuo da Srbija radi sve kako bi preostali haški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić bili predati Haškom sudu.

Istaknuo je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je Beograd spreman na dijalog.

Clinton je kazala da SAD priznaju nezavisnot Kosova i da cilj njene posjeti potaknuti dijalog Beograda i Prištine.

Clinton bi se nakon sastanka sa Tadićem trebala sastati sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, a sastanku će, po najavama, nazočiti potpredsjednici srbijanske vlade Ivica Dačić, Božidar Đelić i Mlađan Dinkić.

Također se očekuju njezini odvojeni susreti sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem i ministrom obrane Draganom Šutanovcem, kao i s predstavnicima nevladinih udruženja.

Dolazak Hillary Clinton u Beograd prate najviše sigurnosne mjere, za koje su zadužene srbijanska policija i sigurnosne službe u suradnji s američkim sigurnosnim službama.

U povodu dolaska američke državne tajnice promet je u dijelovima grada kroz koje je bio predviđen njezin prolazak bio obustavljen, a srbijanski mediji prenosi kako je na osiguranju događaja angažirano oko pet hiljada policajaca.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije