Hiljade Crnogoraca traži promjene

Radiosarajevo.ba
Hiljade Crnogoraca traži promjene

Više hiljada građana protestiralo je u nedjelju u Podgorici protiv lošeg ekonomsko-socijalnog stanja u Crnoj Gori i poručilo crnogorskoj vladi kako je vrijeme za promjene, javljaju agencije.
 
Na protestima koje su organizirali Unija slobodnih sindikata, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska unija radnici su tražili državu socijalne pravde, otvaranje tvornica i preispitivanje sumnjivih privatizacija, dok su se studenti zalagali za besplatno školovanje na državnom univerzitetu.
 
Lider slobodnih sindikata Srđan Keković je rekao da se moraju natjerati institucije sistema da rade svoj posao a ne da nijemo posmatraju kako tajkuni i strani investitori razvlače državu i u džepove trpaju društveno bogatstvo, a od vlade traže da "skine lance i lokote sa zatvorenih tvornica" i počne da otvara nova radna mjesta.
 
"Nećemo više biti tranzicijski gubitnici. Zato, za manjak u budžetu uzmite od onih koji su nas pokrali, a koje ste kreativno nazvali tranzicijski dobitnici”, istaknuo je Keković.
 
Poručio je vladi da, ako nije u stanju odgovoriti na zahtjeve građana podnese ostavku i prepusti drugima ispunjenje njihovih očekivanja.
 
"Protest koji organiziramo je za bolju Crnu Goru, kao državu socijalne pravde, u kojoj će svi građani imati pravo na rad, na slobodu misli i govora, kao i pravo na dostojan život. Prije toga moramo je osloboditi stega nepotizma, korupcije i kriminala", rekao je Keković, prenosi Hina.
 
 Jedan od studentskih čelnika, Emir Hodžić, pozvao je na zajedničku borbu za slobodnu Crnu Goru pripadnike svih nacija i vjera, radnike, studente, profesore, građane Crne Gore i s uzdignutom šakom ih pozvao da zajedno kažu "Vrijeme je, idite!" 
 
Vanja Čalović, predsjednica MANS-e pozvala je premijera Igora Lukšića da se prikloni narodu i studentima, a ne "da bude igračka u rukama tajkuna".
 
Na transparentima koje su prosvjednici nosili moglo se pročitati "Zatvorili ste nam tvornice, šta nudite našoj djeci kao budućnost", "Želimo vladu građana", "Nekada zlatna, a sada gladna vremena", "Deratizacija vlade", "Ostavke, izbori".
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije