Heroji svakodnevnice: Ovo su ljekari koji su spasili bebu nakon napada psa

Radiosarajevo.ba
Heroji svakodnevnice: Ovo su ljekari koji su spasili bebu nakon napada psa
Foto: Jutarnji list / Ljekari koji su spasili život djevojčici (u krugu Argentinska doga)

Zagrebački Jutarnji list je razgovarao sa ljekarima koji su spasili tek 40 dana staru bebu nakon napada argentinske doge.

Zahvaljujući ovim herojima svakodnevnice, djevojčica bi za osam dana mogla biti u svojem domu.

Činjenica da je uspjela preživjeti napad ovog psa je čudo. Beba iz sela Repaš je zadobila povrede kosti lobanje i mozga. U zagrebačkoj Dječjoj bolnici je dva puta operisana, bila je u induciranoj komi, uslijedila je intubacija i intenzivna skrb.

Danas, djevojčica samostalno diše i jede.

Ljekari Miroslav Gjurašin, Marta Borić Krakar, Vlasta Đuranović, Goran Roić, Sandra Kralik i Ivančica Škarić su zaslužni zašto je beba uspjela preživjeti.

Marta Borić Krakar se podsjetila trenutka kada je pacijentica dovezena u bolnicu. Kako je kazala, zbog težine povreda nije bilo vremena za snimanja, već se morala uraditi hitna operacija koja je trajala tri sata.

Sandra Kralik je naglasila da uopšte nije bilo mnogo vremena za pripremu - sve se moralo uraditi za 15 minuta.

Za Ivančicu Škarić je to bio najveći oblik hitnosti ukazavši da je uvijek komplikovano djelovati kao ljekar kada je u pitanju djete.

Goran Roić je objasnio zašto su urađene dvije operacije. Kontrolni MR je pokazao da postoje oštećenja koja treba popraviti nakon prve operacije, rekao je.

Druga operacija je trajala četiri sata. Miroslav Gjurašin je naglasio da je bio primoran operisati jednu, a potom drugu stranu glavu.

Vlasta Đuranović je kazala da će vjerovatno uslijediti fizikalna rehabilitacija. Očekuje da će s obzirom na sposobnost i plastičnost mozga beba lakše nadoknaditi oštećene stanice i da će stimulacijom zdravih stanica taj deficit smanjiti.

Ljekari zaključuju da kada se sagleda cijelo stanje, djevojčica dobro, navodi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije