Hercegovački špijun Ivica Lučić postao savjetnik ministra odbrane u Hrvatskoj

1
Radiosarajevo.ba
Hercegovački špijun Ivica Lučić postao savjetnik ministra odbrane u Hrvatskoj
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ivica Lučić

Savjetnik ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića postao je Ivica Lučić, a ova informacija privukla je pažnju javnosti u BiH ali i u susjedstvu.

Lučić spada ne samo u prominentnije obavještajce stasale u režimu Franje Tuđmana, nego i u istaknute osobe sigurnosnog sektora bivše hrvatske paradržave u Bosni i Hercegovini, a bogato će iskustvo aktualnom hrvatskom ministru davati besplatno, što je potvrđeno za hrvatski portal Index.hr iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) i od samog Lučića.

U objavljenom tekstu, kojeg prenosimo u cijelosti, portal Index citira MORH-ov mail: "Ivica Lučić imenovan je sukladno Zakonu o Vladi Republike Hrvatske posebnim savjetnikom ministra obrane na određeno vrijeme dok priroda posla to zahtijeva, a najkasnije do kraja mandata ministra obrane dr. sc. Marija Banožića.

Ivica Lučić imenovan je posebnim savjetnikom za poslove iz djelokruga obrambenog resora koji se odnose na izrade analiza, davanje savjeta i mišljenja na pojedina pitanja, a posebno u području obrazovanja i razvoja iz djelokruga obrambenog sektora.

Posebni savjetnik ministra obrane Ivica Lučić za dužnost koju obnaša ne ostvaruje novčanu naknadu." Nazvali smo i Lučića. Na upit je li novi savjetnik ministra obrane, odgovorio je kratko, ali i jasno: "Je."

Index: Otkad, ako nije tajna?

Lučić: Od sredine srpnja (jula).

Index: A kako? Obično nema natječaja za savjetnike.

Lučić: Nema natječaja za savjetnike. To je vezano za obrazovanje, za sveučilište novo.

Index: Koje novo?

Lučić: Pa imate sveučilište za sigurnost i obranu.

Index: A vi radite na tome?

Lučić: Ne, ne radim, nego sam tu... Ministar me... Znači, dogovorili smo se da mu pomognem u organizaciji toga, vezano za sveučilište. Dakle, u poslovima vezanim za visoko obrazovanje, odnosno sveučilište. To je sva priča.

Index: Za koji novac?

Lučić: Nema novca nikakvog, znači volonterski, besplatno. Ja radim u Hrvatskom institutu za povijest, ja sam državni službenik, ujedno sam redoviti profesor na zagrebačkom sveučilištu, a i general Hrvatske vojske. I smatram se, a i ministar smatra, da sam kompetentan i da bih mogao pomoć u tom smislu. Pogotovo u onom dijelu koji se tiče sigurnosti.

Do kraja razgovora Lučić je za zagrebački Index.hr potvrdio da je u obavještajnom sistemu od maja 1991. godine. Prvo, kaže, u Bosni i Hercegovini, a "odmah" i u Hrvatskoj:

"Čim je rat eskalirao, mi smo uspostavili jednu suradnju, vrlo kvalitetnu, a onda sam osnivanjem HIS-a prešao u HIS. Bio sam i u Hrvatskoj vojsci tako da sam od samog početka bio u tom sigurnosno-obavještajnom sustavu", posvjedočio je Lučić.

Bio je značajna osoba u obavještajnom sistemu tokom hrvatske krvave avanture u Bosni i Hercegovini, o čijim se posljedicama može štošta ružnog pročitati i u haškim presudama, recimo u onoj hercegovačkoj šestorki.

Osnovao je i vodio Sigurnosno obavještajnu službu Hrvatskog vijeća obrane, koju se baš i ne pamti po dobrom. Slovio je kao osoba bliska pokojnom Miroslavu Tuđmanu, bivšem čelniku Hrvatske izvještajne službe, nekovrsne krovne službe koja je zasigurno bila dobro upućena u razne oblike državnog maltretiranja nepodobnih građana i medija.

K tome, Lučić rado pokušava uvjeriti što širi auditorij da Tuđman i Slobodan Milošević nisu dogovarali podjelu BiH. Ukratko, Lučić je idealan savjetnik ministra obrane u HDZ-ovoj Hrvatskoj, zaključuje u tekstu Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije