Hebrang: Josipović svrstao Hrvatsku među agresore

Radiosarajevo.ba
Hebrang: Josipović svrstao Hrvatsku među agresore
Josipović i Hebrang tokom predizborne kampanje (Foto: Cropix)

Andrija Hebrang, poraženi kandidat HDZ-a za predsjednika Hrvatske, kazao je u srijedu da Hrvatska nikad nije dijelila BiH, već je morala ući na njen teritorij da bi obranila svoj.

Dodao je da se BiH počelo dijeliti prijedlogom Vijeća Evrope 1992. Upozorio je da je time Josipović uveo Hrvatsku u red svjetskih agresora, što, kaže, nije istina. Upitao se i šta će, ako smo bili agresori u BiH, biti s onima na sudu u Haagu, a sudi im se za zločine u BiH te šta će biti s pisanjem povijesti i stvaranjem Hrvatske, prenose agencije.

Na predstavljanju knjige Žarka Domljana „Visoko podignimo zastavu“ Hebrang je rekao i da bi bilo pristojno i mudro da ako se neko ispričavao u ime svojeg naroda i države, da je to prvo prodiskutirao sa svojim narodom.

Ivo Josipović je, zajedno s kardinalom Puljićem i reisom Cerićem, posjetio u četvrtak Vitez, Ahmiće i Križančevo selo i odao počast hrvatskim i bošnjačkim žrtvama rata 1992 – 1995. Josipović je rekao kako u Ahmiće odlazi da zajedno s BiH gradi evropsku budućnost.

Američki State Department u srijedu je pozdravio govor Ive Josipovića u kojem se izvinio za učešće Hrvatske u politici podjele BiH tokom '90-ih godina prošlog stoljeća.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije