Haški sud odbio zahtjev Sretena Lukića

Radiosarajevo.ba
Haški sud odbio zahtjev Sretena Lukića


Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev generala Sretena Lukića da bude pušten na privremenu slobodu u Srbiju da bi bio podvrgnut ljekarskim pregledima, javlja Tanjug.

U zahtjevu, koji je podnesen kao povjerljiv, zatraženo je privremeno oslobađanje u periodu od 14 dana ili u periodu koji odredi vijeće.

Lukićevi advokati naveli su zdravstveno stanje kao "humanitarni osnov" koji opravdava privremeno oslobađanje.

U prilogu je dostavljen medicinski izvještaj koji je u januaru ove godine potpisao srbijanski ljekar Miljko Ristić, koji je Lukića posetio u pritvorskoj jedinici krajem prošle godine i pregledao njegovu medicinsku dokumentaciju.

Penzionisani policijski general Sreten Lukić u Pritvorskoj jedinici čeka donošenje konačne presude. Lukić je, kao i Nikola Šainović i general Nebojša Pavković, osuđen na 22 godine zatvora, a general Vladimir Lazarević na 15 godina, zbog zločina nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

Žalbeno vijeće, kojem predsjedava kineski sudija Liu Daqun, smatra dane postoje posebni uslovi koji bi zahtijevali da se udovolji zahtjevu, te da izvještaj doktora Ristića ne ukazuje na bilo kakve komplikacije ili na nepovoljan razvoj kada je u pitanju Lukićevo zdravlje.

Vijeće navodi da ni podnosilac zahtjeva, niti doktor Ristić, nisu objasnili zbog čega odgovarajući ljekarski pregledi ne mogu biti obavljeni u Holandiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije