Haški sud danas o žalbi Momčila Perišića

Radiosarajevo.ba
Haški sud danas o žalbi Momčila Perišića

Izricanje presude po žalbi bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića, koji je u septembru 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora, zakazano je za danas u 15 sati, potvrdila je glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska, javlja Tanjug.

Odluku će saopštiti predsjednik tog suda Theodor Meron.

"Perišić je osuđen na 27 godina zatvora u prvostepenoj presudi još 2011. godine. U to vrijeme većina u pretresnom vijeću proglasila ga je krivim za pomaganje i podržavanje zločina koji su se dogodili između 1993. i 1995. godine u Srebrenici i u Sarajevu. Perišić je bio proglašen krivim za svoju ulogu nadređenog u granatiranju Zagreba u maju 1995. godine", kazala je Spalinska u izjavi za Tanjug.

Odbrana traži oslobađanje

Ona je navela da je žalbu uložila Perišićeva odbrana koja traži njegovo oslobađanje po svim tačkama optužnice, dok se tužiteljstvo nije žalilo na presudu.

To je prva presuda kojom je u Haškom sudu neki dužnosnik Savezne Republike Jugoslavije proglašen krivim za zločine počinjene tokom rata u BiH. Za zločine počinjenje u Hrvatskoj (u Vukovaru i Dubrovniku) osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Pavle Strugar i Miodrag Jokić.

Prvobitna optužnica protiv Perišića podignuta je u Haškom sudu u februaru, a objelodanjena 7. marta 2005, kada se Perišić dobrovoljno predao i istog dana prebačen u nadležnost Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Konačnu presudu danas će donijeti Žalbeno vijeće kojim predsjedava predsjednik tribunala američki sudac Theodor Meron.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije