Haški osuđenik Milivoj Petković pušten na slobodu nakon odležane dvije trećine kazne

3
F.V.
Haški osuđenik Milivoj Petković pušten na slobodu nakon odležane dvije trećine kazne
Foto: ICTY / Milivoj Petković

Osuđeni ratni zločinac, general Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Milivoj Petković stigao je danas u Hrvatsku, potvrdila je za Večernji list odvjetnica Vesna Alaburić.

Petković je prijevremeno pušten na slobodu nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Podsjetimo, bio je načelnik Glavnog stožera HVO-a od 26. aprila 1992 do 24. jula 1993. godine, te opet od 26. aprila 1994. do 5. avgusta 1994., dok je od 24. jula 1993. do 26. aprila 1994. bio zamjenik zapovjednika Glavnog stožera HVO-a.

On je 2017. godine u Haagu pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, odnosno učešća u "udruženom zločinačkom poduhvatu" tokom "međunarodnog oružanog sukoba".

U septembru ove godine u pismu predsjedniku Haškog tribunala sudiji Carmelu Agiusu, istom koji mu je 2017. pročitao pravosnažnu presudu, napisao da prihvaća odgovornost i da se kaje.

U podnesku Mehanizmu koji su uputili njegovi advokati navedeno je da Petković ne osporava, ne negira niti na bilo koji način relativizuje težinu zločina za koje je osuđen, što se jasno vidi i u njegovom ranijem zahtjevu za prijevremeno oslobađanje.

"Osam godina nakon prvostupanjske presude i četiri godine nakon konačne presude, imam potrebu reći i Vama i svima drugima da ja prihvaćam presudu i osobnu odgovornost za svoja djela ili propuste koji su doveli do počinjenja zločina zbog kojih sam osuđen", navodi Petković u pismu.

Dodao je da je "prihvatio kaznu koju služi".

"Za počinjene zločine nema opravdanja ni izlike. Zbog toga osjećam iskreno kajanje i izražavam, i ovom prilikom, duboku sućut svim žrtvama, pripadnicima bošnjačkog naroda, njihovoj rodbini i prijateljima... Priznanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje sućuti obiteljima stradalih jedini je način iskrene pomirbe, očuvanja mira i suživota među narodima u BiH i cijele bivše Jugoslavije", napisao je Petković.

Kako večeras prenose hrvatski mediji, letom iz Brisela, Petković je sletio u Zagreb te put potom nastavio za Split.

"Apsolutno je oduševljen činjenicom da je došao doma i da će božićne blagdane provesti u krugu obitelji" kazala nam je Alaburić koja se s njime danas susrela.

Javno iskazano pokajanje očito je bilo ključno da se Petković uoči Božića nađe na slobodi.

Njegove i žrtve politike tzv. Herceg-Bosne, nažalost, nikada se neće vratiti.

Za UZP 111 godina zatvora

Podsjetimo, vojni i politički vrh tzv. Herceg-Bosne pravosnažno je osuđena 2017. godine na ukupno 111 godina zatvora.

Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković.

Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Osuđeni ratni zlčinac Slobodna Praljak je tom prilikom popio otrov i izvršio samoubistvo u sudnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije