Hartmann odluku smatra skandaloznom

Radiosarajevo.ba
Hartmann odluku smatra skandaloznom

Iako je Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY) naloženo hapšenje Florence Hartmann zbog neplaćanja kazne koju je dobila zbog nepoštivanja tog suda, ona se i dalje nalazi na slobodi u Francuskoj i, kako je kazala za BIRN-Justice Report, odluku smatra “skandaloznom”.
 
Apelaciono vijeće Haškog tribunala naložilo je hapšenje Florence Hartmann, nekadašnje glasnogovrnice Tužilaštva pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Razlog tome je odluka Apelacionog vijeća Haškog tribunala da novčanu kaznu od 7.000 eura za nepoštivanje suda pretvori u sedam dana zatvora. Međutim, Hartmann tvrdi da još uvijek nije uhapšena i smatra da do toga neće ni doći.

- U Francuskoj nijedan novinar nije bio zatvoren zbog svog pisanja, i to je ekstremna i represivna mjera koja treba biti korištena u najgorim slučajevama, kazala je Florence Hartmann.

Iako Hartmann tvrdi da je obezbijedila punih 7.000 eura, te ih položila na bankovni račun u Francuskoj, MKSJ nije povukao taj novac. Hartmann smatra da do povlačenja sredstava nije došlo jer bi to značilo da se moraju obratiti francuskim vlastima, koje bi morale provjeriti zakonitost presude i naloga za hapšenje.

U odluci Apelacionog vijeća Haškog tribunala stoji da je Hartmann obezbijedila sredstva, ali da nije ispoštovala proceduru njihovog prebacivanja u Haag.

Hartmann je 2009. godine proglašena krivom za objelodanjivanje informacija vezanih za povjerljive odluke Vijeća Haškog suda u predmetu protiv Slobodana Miloševića u tekstovima objavljenim 2007. i 2008. godine.

Milošević, bivši predsjednik Srbije, preminuo je u Haagu 2006. godine, prije okončanja njegovog suđenja za zločine u BiH, Srbiji i Kosovu, podsjeća BIRN -Justice Report. 

Vezano: 

Florence Hartmann se plaši hapšenja u Hrvatskoj
Izdat nalog za hapšenje Florence Hartmann

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije