Haradinaj se obratio građanima

Radiosarajevo.ba
Haradinaj se obratio građanima

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za zločine protiv civila 1998. godine, izjavio je u Prištini da razumije izazove i zna poslove koji očekuju zemlju, prenosi Fena.

Pred više desetina hiljada građana iz svih dijelova Kosova koji su došli da ga u Prištini pozdrave nakon povratka iz Haaga, Haradinaj je rekao da je uvijek živio s građanima Kosova.

"Saosjećao sam s vama. Radovao sam se uspjesima i našim dostignućima kao nacije. Radovao sam se jučer stogodišnjici proglašavnja nezavisnosti Albanije i koristim priliku da vam je čestitam. Kao i vi, bio sam žalostan kada smo imali gubitke ili neuspjehe, osjećao sam bol za izazove s kojima se susretalo Kosovo", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da garantuje da će raditi zajedno sa svima.

"Garantujem vam da ću raditi s vama da povećamo kvalitet vladavine u zemlji, povećamo mogućnost rukovođenja resursima koje ima Kosovo, nivo demokratije. Radićemo na ekonomskom razvoju, za evropsko društvo i učlanjenje u NATO. Ja ću kao i ranije štediti riječi, ali ne i djela. Radićemo zajedno od danas pa nadalje", rekao je Haradinaj, praćem ovacijama prisutnih.

Poslije završetka njegovog obraćanja, nad Prištinom se, kao i prilikom izricanja oslobađajuće presude, prolomio veliki vatromet.

Haradinaj se u četvrtak navečer specijalnim avionom vratio u Prištinu. Njega je na prištinskom aerodromu dočekao kosovski premijer Hashim Thaci s dvojicom svojim zamjenika i rukovodstvom ABK.

Na aerodromu je bilo više hiljada građana koji su došli da iskažu dobrodošljicu i čestitaju mu na oslobađajućoj presudi Haškog tribunala.

Doček Haradinaja organizovan je pod pokroviteljstvom Thacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije