! / Haradinaj "osuo paljbu" po Tačiju i Rami: Ko otvara temu podjele je moj neprijatelj

02. 03. 2019. u 10:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da ukoliko Sjedinjene Američke Države od njega zatraže da ode sa funkcije premijera odmah će to uraditi, ali da taksu neće ukinuti ni na njihov zahtjev.

„Da dođe Amerikanac i da mi kaže 'Ramuš hoćeš li napustiti funkciju', ja odlazim. Ali neću glasati za ukidanje takse Srbiji, ja sam to rekao i to neću učiniti“, rekao je Haradinaj sinoć za RTK.

On ne vjeruje da bi SAD zbog takse povukle svoje vojnike iz baze Bonstil, ali bi to mogle uraditi ako imaju planove koji su povezani sa sigurnosnom situacijom.

„Ako Amerika ima planova da ukine Bonstil, sa taksom ili bez nje će to uraditi, ako nemaju u planu to neće uraditi. Budite mirni jer se to neće dogoditi. Zbog takse je neće ukinuti“, kazao je Haradinaj.

Ocenio je da je loše što je došlo do razmimoilaženja sa drugim liderima u vladajućoj koaliciji i pozvao na jedinstvo oko takse za Srbiju.

„Neka izađu i kažu da smo zajedno za taksu i da je ne ukidamo i vidjet ćete kako se mijenja američki stav“, kazao je kosovski premijer.

Haradinaj je optužio Tačija i albanskog premijera Edija Ramu da stoje iza ideje davanja teritorije za priznanje od strane Srbije.

Kazao je da je uvijek savjetovao predsjednika Tačija da ne nastavi sa idejom korekcije ili razmjene teritorija jer će to dovesti do tragedije.

„Svako ko otvara temu podjele je moj neprijatelj. To sam rekao na sastancima a ne iza leđa. To sam rekao i na sastancima sa predsjednikom (Tačijem) i na drugim sastancima“, rekao je Haradinaj i dodao da je podjela dio ruske agende na Balkanu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA