Hapšenje navodnog hrvatskog špijuna nije prvi sličan slučaj: 'To je dio Vučićeve strategije'

4
Radiosarajevo.ba
Hapšenje navodnog hrvatskog špijuna nije prvi sličan slučaj: 'To je dio Vučićeve strategije'
Foto: Hina / MUP Srbije / Ilustracija

U ponedjeljak, 26. augusta, u jutarnjim satima na području grada Beograda, obavještajna agencija Srbije, BIA, u suradnji s drugim policijskim ogranima uhitila je, kako tvrde, hrvatskog špijuna u protuobavještajnoj operaciji.

"Ova akcija rezultat je višemjesečnog operativnog rada BIA-a i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajne agencije SOA-a", izjavili su.

Podsjetimo, sredinom novembra prošle godine u Beogradu je 'pao' prvi sekretar hrvatske ambasade Hrvoje Šnajder, kojeg su duže vrijeme pratili pripadnici BIA-e. U pitanju je bila dokumentovana špijunaža i vrbovanje za hrvatsku službu, tvrdile su tada srbijanske vlasti, što znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, zbog čega je proglašen personom non grata.

Produžen pritvor Admiru Arnautoviću Šmrku: Ostaje u pritvoru do kraja septembra

Produžen pritvor Admiru Arnautoviću Šmrku: Ostaje u pritvoru do kraja septembra

Povodom ovog slučaja reagovao je i službeni Zagreb. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je tada da je iznenađen odlukom srbijanskih vlasti, dok ambasadir Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević nije otkrio zbog čega je srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo Šnajdera personom non grata, piše Jutarnji.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske na taj je slučaj tada odgovorilo protjerivanjem savjetnika u srbijanskoj ambasadi u Hrvatskoj Petra Novakovića, a predsjednik RH Zoran Milanović rekao je da je Šnajder u Beogradu "radio svoj posao" te da se protjerivanje diplomata dogodilo zbog izbora u Srbiji.

U Srbiji uhapšen 'hrvatski špijun': 'Suzbijanje destruktivnog djelovanja SOA-e'

U Srbiji uhapšen 'hrvatski špijun': 'Suzbijanje destruktivnog djelovanja SOA-e'

Slučaj je u Studiju 4 HRT-a komentarisao stručnjak za sigurnost Ante Letica. Smatra da je ovo dio Vučićeve strategije pogoršavanja odnosa s Hrvatskom i pokazivanja političke snage.

"Mislim da je to u skladu s Vučićevom politikom, pogoršavanje odnosa s Republikom Hrvatskom, pokazivanje mišića Republici Hrvatskoj i da će to završiti kao i mnoge druge stvari koje je Vučić pokušao pa su mu propale. Kada imate nekog špijuna na svom teritoriju, onda je njegovo hapšenje i procesuiranje zadnji korak u borbi protiv obavještajne djelatnosti stranih službi na vašem teritoriju. To je zadnji korak kojem se pribjegava ili kada se više ništa ne može ili kada želite poslati poruku nekoj vladi, nekoj državi...", rekao je Letica.

Letica je naglasio da Hrvatska dosad nije imala ovakvih situacija, iako su iz Srbije često stizale optužbe na račun djelovanja hrvatskih obavještajnih službi. Kao primjer naveo je slučaj iz Katara kada je hrvatska navijačica optužena da radi za interese Hrvatske.

"Sve ovo ima propagandnu svrhu i nije ništa više od toga. Vučićevi potezi usmjereni su na jačanje njegove pozicije u regiji, ali mislim da će i ovaj slučaj završiti kao mnogi drugi - bez većih posljedica", zaključio je Letica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije