Hapšenje ekstremista zbog petostrukog ubistva

Radiosarajevo.ba
Hapšenje ekstremista zbog petostrukog ubistva

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je uhapsilo 20 pripadnika radikalne islamističke grupe, osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Skoplja, javljaju makedonski mediji.

U akciji je sudjelovalo oko 800 pripadnika MUP-a, a uhapšeno je 20 osoba, koje su uglavnom iz Skoplja i koje se terete za terorizam. Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da su se počinitelji ubistva borili u Avganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju predvodi NATO.

Akcija još u toku

Ministarstvo je saopštilo da akcija "Monstrum" još traje te da će nove informacije biti objavljene u iduća 24 sata, pišuVijesti.me.

Novosti.rs objavile su video hapšenja:

U skopskom naselju Radišani su 12. aprila ubijena petorica muškaraca, četvorica mladića i jedan sredovječni muškarac: Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjoski, Cvetančo Acevski i Kire Tričkovski, svi u dobi od 18 do 20 godina i 45-godišnji Borče Stefkovski.

Njihova tijela su pronađena blizu jezera, popularnog ribarskog odredišta u sjevernom predgrađu Skoplja, a pronašli su ih ribari. To ubistvo je izazvalo velike napetosti između Makedonaca i makedonskih Albanaca.

Napetosti uoči Vaskrsa

Napetost između tih dviju zajednica, koju su ova ubistva uoči Vaskrsa samo pojačala, počela je u februaru kad je jedan makedonski policajac dok nije bio na dužnosti ustrijelio dvojicu mladića, etničkih albanaca, u gradu Gostivaru na sjeverozapadu zemlje.

Nakon toga počelo je najgore nasilje od 2001, kad je zemlja praktično bila na ivici građanskog rata.

U prvoj polovini marta bande mladića napadale su autobuse u makedonskoj prijestonici i drugim mjestima, te ozlijedili najmanje 15 ljudi. Policija je tada uhapsila više od 30 osumnjičenih, a nasilje je počelo da se smiruje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije