Haos u Srbiji: Voda i vjetar nosili kuće i stoku! (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Haos u Srbiji: Voda i vjetar nosili kuće i stoku! (VIDEO)

Jako nevrijeme praćeno obilnim padavinama, grmljavinom i olujnim vjetrom opet je pogodilo Srbiju. Bujice vode u Medveđi nosile su kuće i stoku, a u Topoli je proglašena vanredna situacija. Kritično je bilo i u Kostolcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Kruševcu, Kuršumliji, Čačku... U pojedinim mjestima u posljednjih nekoliko dana palo je i po 200 litara kiše po kvadratnom metru, piše Kurir. 

Biolog Marina Drndarski, koja se bavi ekologijom, kaže da ovakva sezona ukazuje na klimatske promjene.

"Ranijih godina je bilo izuzetno toplo, a globalna temperatura u poslednjih 100 godina povećala se za jedan stepen. Za prosječnog čovjeka to ne znači ništa, ali može dovesti i do potpunog nestanka organizama koji su osetljivi na promjene. Kad imamo povišenu temperaturu vazduha, onda imamo i veće isparavanje. Baš zbog klimatskih promjena dolazi do ovakvih nepogoda", kaže Drndarski.

Goran Mihajlović iz Hidrometeorološkog zavoda kaže da se i danas očekuje nestabilno vrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom.

"Očekuju se obilne padavine, 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a lokalno i do 80 litara. Za vikend i početkom slijedeće nedjelje očekuje nas stabilnije vrijeme sa dosta sunčanih intervala", kaže Mihajlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije