Haos na jadranskoj obali: 20-tak mladića pretukla turistu: Napali ga i u nesvijesti ubacili u more

8
Radiosarajevo.ba
Haos na jadranskoj obali: 20-tak mladića pretukla turistu: Napali ga i u nesvijesti ubacili u more
Foto: Dalmacija Danas / Plaža u Splitu, Ilustracija

Da u Splitu posljednjih dana i sedmica vlada haos, a ne manjka ni fizičkih obračuna, više nije samo lokalno poznata stvar.

Brojni britanski mediji, a među njima i The Mirror, prenose vijest Daily Recorda koji donosi stravičnu priču mladog škotskog turista Lewisa Thomsona koji je pretučen na Bačvicama u petak u sitnim noćnim satima, prenosi Slobodna Dalmacija.

O slučaju se jučer šturo oglasila i splitska policija, objavivši kako je 1. jula oko 3 sata na Preradovićevom šetalištu došlo do sukoba nekoliko osoba u kojem je teško tjelesno povrijeđen 25-godišnji državljanin Velike Britanije.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

"Pružena mu je liječnička pomoć i konstatirana teška tjelesna ozljeda u vidu prijeloma rebara, te je hospitaliziran. Kriminalističko istraživanje je u tijeku", saopćila je policija.

Britanski mediji su bili puno rječitiji po ovom pitanju.

"Mladi Škot ostao je ležati u moru bez svijesti nakon što su ga teško pretukli i izudarali ciglom i to prvog dana njegovog odmora", donosi britanski portal Daily Record.

Piše kako je Thomson boravio u Hrvatskoj s četvoricom prijatelja kada ih je u petak u ranim jutarnjim satima na plaži divljački napala i progonila grupa od 20-ak muškaraca.

Lewis se razdvojio od prijatelja dok su bježali od napadača, a na kraju je on izvukao najdeblji kraj.

Tukli su ga, nogama, gazili, udarili šakama i ciglom po licu, piše Daily Record. Thomson je hitno prevezen u bolnicu, liječnici su otkrili da ima razderotinu od jednog centimetra u plućima, dva slomljena rebra i teške povrede lica.

Lewis je trenutno u bolnici na oporavku i očekuje se da će moći odletjeti kući za otprilike dvije do tri sedmice. Strani mediji pišu kako su njegovi shrvani roditelji doletjeli su u Hrvatsku kako bi bili uz njega, a njegova četiri prijatelja su se vratila kući.

Nije imao putno osiguranje, ali mu ga je osigurao britanski konzulat kako bi pokrio medicinske troškove. Njegov prijatelj sada skuplja sredstva kako bi pomogao porodici da plati puta i smještaj.

Prikupljeno je preko četiri hiljada funti u samo jedan dan.

"Kao što možete zamisliti, ovo je svačija najgora noćna mora. Vaše dijete je u bolnici u stranoj zemlji, nitko ne može komunicirati s vama, ne možete doći do odgovora ili razgovarati s njima, a njegovim prijateljima nije dopušteno da ga vide", piše u izjavi na stranici gdje se prikupljaju novci.

"Kada je Lewisova porodica obaviještena, organizirao se let za Hrvatsku. Britanski konzulat je bio briljantan i uspio je srediti hitno osiguranje za pokrivanje medicinskih troškova. Međutim, troškovi puta Lewisove porodice i smještaja na nepoznato vrijeme su nešto na što niko od nas nije spreman. Nadam se da razumijete i cijenite tešku situacija u kojoj su se našli i da im možete pomoći u smanjenju pritiska i troškova. Nadali biste se da će svi učiniti isto za vas", poručili su prijatelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Najnovije