Halbauer: Misija KFOR-a ostaje ne promijenjena

Radiosarajevo.ba
Halbauer: Misija KFOR-a ostaje ne promijenjena

Mandat misije KFOR-a ostaje nepromijenjen i naglasio kako će pripadnici KFOR-a i dalje davati svoj puni doprinos kako bi svi građani na prostoru Kosova mogli da žive na miran i siguran način, izjavio je danas u Zvečanu zapovjednik KFOR-a general Volker Halbauer, javlja Tanjug.

General Halbauer je rekao da je dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine odlučujući i treba da bude 'iznad nasilja', istaknuviši kako se konflikti ne treba, ne mogu i ne smiju rješavati nasiljem.

“Mirno i stabilno okruženje je najvažniji preduvjet za dalji razvoj svih procesa. Pošto je od strane Prištine i Beograda započet proces implementacije kao rezultat dogovora, onda je shvatljivo da i KFOR želi dati svoj doprinos u smislu podržavanja tog procesa. To želimo nastaviti s jednim vrlo važnim principom, a to je princip nepristrasnosti", kazao je zapovjednik KFOR-a.

General Halbauer je, u razgovoru s predsjednikom općine Zvečan Dragišom Milovićem, rekao i da je dobio uvjeravanja da ne postoje tajni spiskovi za hapšenje Srba na Kosovu.

Milović je, nakon sastanka, rekao da su pre svega razgovarali o sigurnosti, uz poseban osvrt na posljednje hapšenje dvojice Srba u Rudaru prošle nedelje.

On je Halbaueru rekao kako je hapšenje Srba unijelo dodatni strah kod stanovništva, ali i poljuljalo povjerenje prema pre svega u EULEX, navodeći da je neshvatljivo da o tome nije bio obaviješten regionalni zapovjednik kosovske policije za sever Nenad Đurić i da o tome nemaju nikakve informacije ni predstavnici KFOR-a niti UNMIK-a.

Milović je prenio da je general Halbauer rekao da KFOR nastavlja svoju misiju kao i do sada - nepristrasno i statusno neutralno, i da se svi problemi treba rješavati dijalogom. Sagovornici su se složili da se suradnja nastavi kao i do sada.

"Očekujemo da KFOR nastavi svoju misiju. Za nas jedina prihvatljiva oružana formacija su pripadnici KFOR-a, imamo korektnu suradnju s njima i tu korektnu suradnju kada je u pitanju općina Zvečan, a verujem i sve ostale općine na sjeveru, će nastaviti", rekao je Milović.

Milović je ukazao na činjenicu koja, kako je rekao, posebno zabrinjava sve Srbe, a to je navodni tajni spisak za hapšenje Srba, gde se licitira od 300 do 3.000 ljudi, za ratne zločine i drugo.

"Ne može se graditi povjerenje ako neko drži spiskove u fiokama i gdje se svaki Srbin na neki način osjeća ugroženim i na neki način potencijalno meta za hapšenje", rekao je on i dodao da mu je general rekao da je u direktnim razgovorima dobio uveravanja da takvi spiskovi ne postoje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije