Srbija / Hakeri napali beogradske apoteke

24. 01. 2020. u 13:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Lijekovi na recept izdaju se u beogradskim apotekama, zaliha ima dovoljno, ali trenutno postoji zastoj u nabavci. Razlog je napad hakera na sistem Apotekarske ustanove Beograd.

Zbog sajber-napada koji su hakeri izveli na servere Apotekarske ustanove Beograd, u utorak nisu izdavani lijekovi na recept. Od juče se ponovo izdaju, ali trenutno postoji zastoj u nabavci.

"Juče ujutro je krenuo elektronski recept, a prethodni dan nije funkcionisao u našim apotekama, jer smo tu direktno vezani preko Interneta. Mi smo se sami potpuno isključili sa mreže da ne bi došlo do novih problema, tako da smo od juče normalno funkcionisali. Elektronski recept se redovno izdavao", navodi direktorica Apoteka Beograd Jasminka Bjeletić za RTS.

Međutim, dodaje Bjeletić, nisu krenuli sa automatskim naručivanjem, pošto ima dovoljno robe u apotekama.

Objašnjava da naručivanja nisu počela jer se vrši provjera računara u svakom objektu, "da vidimo da se tu nije nešto desilo".

Profesor Računarskog fakulteta Petar Bojović rekao je da napad vjerovatno nije strogo ciljan na apoteke i da je u pitanju "neka vrsta slučajnog napada".

NEMA KOMENTARA