Hajdini: Svaki hirurški zahvat bio transplantacija bubrega

Radiosarajevo.ba
Hajdini: Svaki hirurški zahvat bio transplantacija bubrega


Bivši anesteziolog klinike "Medikus", optužen za trgovinu ljudskim organima, izjavio je da nije bio svjestan da su transplantacije rađene nelegalno, javlja Fena.

Sokol Hajdini, koji je bio glavni anesteziolog "Medikusa", rekao je danas na sudu da je davao anesteziju prilikom kirurških zahvata koje je vršio glavni optuženi, turski kirurg Jusuf Sonmez, ali da nije znao da je transplantacija organa nelegalna.

"Koliko smo mi (osoblje) znali, klinika Medikus je imala dozvolu da vrši transplantacije i mislili smo da je naš rad u njoj legalan", rekao je.

Hajdini se izjasnio da nije kriv po pitanju trgovine ljudima, organiziranog kriminala, nelegalnih medicinskih aktivnosti i teških tjelesnih povreda.

Pored Sonmeza i još jednog stranca, Mosse Harela, sudi se još šestorici kosovskih Albanaca. Dvojici stranaca se sudi u odsustvu.

Čitav slučaj se zasniva na tvrdnjama da su siromašni donatori i bogati pacijenti dovođeni na kliniku "Medikus" gde su im nelegalno presađivani bubrezi.

Prema optužbi, na ovoj klinici je izvršeno 30 nelegalnih transplantacija.

Donatori su navodno namamljivani na Kosovo s lažnim obećanjem da će im biti isplaćeno po 15.000 eura za bubrege.

Hajdini je rekao sudu da je on učestvovao u kirurškim zahvatima doktora Sonmeza od marta 2008. do kraja oktobra 2008. i naglasio da "nije razmišljao o razlozima zašto su većina njegovih pacijenata stranci".

"Mislio sam da - s obzirom da kirurg dolazi iz Turske - da je sa sobom doveo ovdje i svoje pacijente", kazao je Hajdini.

Hajdini je potvrdio da je "skoro svaki hirurški zahvat Sonmeza bio transplantacija bubrega jer je tako zavedeno u medicinskim dosijeima".

Klinika "Medikus", koja je zatvorena 2008. u okviru preliminarne istrage, pominje se i u izveštaju Vijeća Evrope u kome se kaže da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije