Hag: Tužilaštvo protiv pozivanja Brammertza i Bajića na ročište

Radiosarajevo.ba
Hag: Tužilaštvo protiv pozivanja Brammertza i Bajića na ročište

Tužilaštvo Haškog suda usprotivilo se zahtjevu odbrane hrvatskog generala Ante Gotovine da se glavni haški tužilac Serge Brammertz i glavni tužilac Hrvatske Mladen Bajić pozovu na sudsko ročište o sporu između hrvatske Vlade i Tužilaštva zbog "topničkih dnevnika", prenosi Stna.

Odbrana Gotovine je od sudskog vijeća u predmetu protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem protjerivanja Srba iz Krajine tokom i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, zatražila u podnesku da izda obavezujući nalog Brammertzu  da na ročištu 16. decembra predoči dokumente koji sadrže uputstva hrvatskim vlastima kako da provode istragu o tim dnevnicima.

Odbrana je usmeno insistirala da se na ročištu pojavi i hrvatski glavni tužilac Mladen Bajić, prenijeli su hrvatski mediji.

Tužilaštvo je ocijenilo da bi sudsko vijeće trebalo odbaciti zahtjev Gotovinine odbrane i najavilo da će mu, u suprotnom, pokušati osporiti nadležnost za donošenje takve odluke.

U pismenom odgovoru tužilaštva na podnesak Gotovinine odbrane kao neutemeljene odbacuju se i optužbe protiv Brammertza za kršenje kodeksa.

"Zaključi li ipak sudsko vijeće da je zahtjev Gotovinine odbrane za izdavanje subpoene /obavezujući nalog/ opravdan, tužilaštvo će razmotriti mogućnost da dovede u pitanje ovlašćenja vijeća da to učini", navodi se u odgovoru.

U pismenom odgovoru se naglašava da se podnesak odbrane "temelji na izjavama tajnih svjedoka" i da "bez otkrivanja anonimnih izvora" ne može biti legitimna osnova za poziv Brammertzu da svjedoči pred sudom, predoči dokumente ili odgovara na pitanja o navodnim optužbama za zloupotrebe.

Tužilaštvo je podsjetilo da je i Bajićeva kancelarija, samo nekoliko časova nakon objavljivanja podneska Gotovinine obrane, izdala saopštenje u kojem odbacuje optužbe da ga je Brammertz prisilio da podigne optužnice protiv članova Gotovininog tima.

U tužilaštvu smatraju i da odbrana nije uspjela pokazati da se tražene informacije ne mogu dobiti na drugi način, te dodaju da nije zadovoljen ni minimalan uslov za izdavanje subpoene, a "kamoli izdavanje subpoene glavnom tužiocu koji po međunarodnom pravu uživa privilegije i imunitet diplomatskog predstavnika".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije