Haag nema novih uslova za Srbiju

Radiosarajevo.ba
Haag nema novih uslova za Srbiju

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz je uoči svoje posjete Srbiji izjavio da tribunal nema novih uslova za Srbiju i najavio da će pitanje jataka biti samo jedna u nizu tema koje se tretiraju u okviru uobičajene saradnje Beograda i Haaga.

Bramerc će poslije posjete Beogradu završiti redovni šestomjesečni izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom, koji će sredinom novembra biti podnesen Savjetu bezbjednosti UN.
   

"U septembru sam bio u Beogradu, da bi se zatvorilo poglavlje bjegunaca. Ovoga puta idem, po običaju, da bih finalizirao svoj izvještaj za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), koji treba da bude poslat oko 15. novembra", rekao je on u intervjuu Novostima.
   
Brammertz je naglasio da je poglavlje s hapšenjem bjegunaca zatvoreno i da očekuje informacije u vezi s mrežom podrške Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, o čemu će razgovarati s "biroom ministra (Rasima) Ljajića, s kojim, kako je rekao, saradnja funkcioniše veoma dobro", prenosi u utorak Tanjug.
 
"Želimo da saznamo kako su bjegunci uspjevali da se kriju tolike godine... Ali, to je proces. Ne mogu se za nekoliko nedjelja rasvjetliti godine bjekstva. Već sam dobio neke informacije, nadam se da ću dobiti nove. Ali, ovi razgovori će se nastaviti i poslije moje misije", kazao je on.

Glavni tužilac ICTY-a je naveo da je u toku saradnja u okviru različitih procesa, pristup dokumentima, svjedocima... i da postoji čitava serija ostalih elemenata.
   
Na pitanje da li je evropske integracije Srbije i dalje potrebno uslovljavati, Brammertz je izjavio da se odluka o tome donosi u Bruxellesu, a ne u Haagu.
   
"To je pitanje koje treba postaviti onima koji su utvrdili uslove. Razumio sam da uslovljavanje i dalje postoji. Ali, EU je u oktobru prošle godine jasno istakla da je najbolji dokaz saradnje hapšenje dvojice preostalih optuženih. Oni su uhapšeni. Na Evropskoj uniji je da da politički značaj ovim hapšenjima. Ali, to je odluka koja se donosi u Bruxellesu, a ne u Haagu", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije