Grujić osuđen na šest, Popović na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina

Radiosarajevo.ba
Grujić osuđen na šest, Popović na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina


Branko Grujić osuđen je na šest, a Branko Popović na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u kome je likvidirano oko 700 osoba na teritoriji opštine Zvornik u Bosni i Hercegovini 1992.

Sudsko vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasilo je Grujića i Popovića krivim, jer su u svojstvu predsjednika privremene vlade "Srpske opštine Zvornik", odnosno zapovjednika štaba Teritorijalne odbrane, odgovorni za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt vojno sposobnih civila Bošnjaka.

Predsjednica sudskog vijeća Tatjana Vuković navela je da je sud cijenio sve dokaze Tužiteljstva i odbrane, istaknuvši da nije bilo političkih pritisaka na sud, ni "montiranja procesa".

Prema optužnici, Grujić i Popović su nakon postignutog dogovora o iseljavanju Bošnjaka iz sela Klisa, Grbavci, Đulići, Kučić-Kula, Grebe, Šetići, uzeli za taoce oko 700 vojno sposobnih Bošnjaka koje su držali zatočene u Tehničkom školskom centru u Karakaju.

Po završetka rata 1995. godine u masovnim grobnicama pronađeno je i identificirano oko 300 pobijenih talaca.

Grujiću i Popoviću suđeno je u procesu "Zvornik 1", ali je na zahtjev Tužiteljstva u junu 2008. godine Vijeće za ratne zločine postupak protiv njih razdvojilo zbog šire istrage koja je tada bila u toku.

Suđenje Grujiću i Popoviću počelo je 28. novembra 2005. godine, zajedno sa još četiri optužena kojima je u međuvremenu izrečena pravomoćna presuda, prenio je Tanjug.

Draganu Slavkoviću, Ivanu Koraću i Siniši Filipoviću za zločine u Domu kulture "Čelopek", na zvorničkoj "Ekonomiji" i "Ciglani" izrečene su pravomoćne kazne od ukupno 24 godine zatvora, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.

Žalba zbog niskih kazni Grujiću i Popoviću

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije uložiće žalbu na presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Branko Grujić osuđen na šest godina zatvora, a Branko Popović na 15 godina za ratni zločin protiv civila na teritoriji zvorničke opštine 1992. godine.

Tužilaštvo će uložiti žalbu na presudu jer smatra da je visina izrečenih kazni, naročito Grujiću, neadekvatna odgovornosti optuženih u odnosu na broj žrtava, masovnost i brutalnost zločina, saopšteno je iz Tužilaštva.

Grujića i Popovića optužnica tereti za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 lica, te smišljeno i sinhronizovano preduzimanje akcija i radnji iz svojih ovlašćenja u cilju prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja za taoce 1.642 muslimanskih civila koji su potom masovno lišavani života, kao i prinudno raseljavanje muslimana.

Do sada je u Srbiji, uključujući i ovu prvostepenu presudu, za ratne zločine u Zvorniku osuđeno ukupno šest lica na 45 godina zatvora, dok ih je optuženo još osam.

fena/srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije