Groznica Zapadnog Nila na Balkanu: Preminula jedna osoba u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Groznica Zapadnog Nila na Balkanu: Preminula jedna osoba u Srbiji
Foto: EPA / Komarci
U Srbiji je jedna osoba preminula od posljedica groznice Zapadnog Nila, a registrirano je još 28 oboljelih, saopćio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako se navodi na njihovom siteu, riječ je o osobi muškog pola, starosti 84 godine, iz Novog Sada.

Do sada je prijavljeno deset osoba u Južnobanatskom okrugu, deset u Beogradu, šest u Južnobačkom okrugu, dva u Sremskom i jedna u Podunavskom okugu oboljela od tog virusa, a oboljeli su starosti od 31 do 84 godine.

Više od 60 umrlih za pet godina

U periodu od 2012. do 2017. godine na teritoriji Srbije su registrirana 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, sa 61 smrtnim ishodom.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje, koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca.

Većina osoba, čak 80 posto, inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 ppssto, simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene tjelesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Kod manje od jedan posto ljudi dolazi do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, koji zahtjeva hospitalizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije