Grlić Radman: Ne znamo ko je "hrvatski špijun" uhapšen u Beogradu. Nas brine tretman prema Severini

1
Hina
Grlić Radman: Ne znamo ko je "hrvatski špijun" uhapšen u Beogradu. Nas brine tretman prema Severini
Foto: AA / Gordan Grlić Radman

Navodno hapšenje "hrvatskog špijuna" u Beogradu nije u fokusu hrvatskih vlasti i ne znamo o kojoj bi to osobi uopće bila riječ, rekao je u utorak, 27. augusta hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Srbijanski mediji u ponedjeljak su objavili da su vlasti na području Beograda uhapsile "hrvatskog špijuna", što je kasnije je potvrdio srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je isti dan da nema saznanja o tom događaju niti je li se to "uistinu dogodio". 

Aldin Huskić: 'Imam lijepu vijest, NUB BiH sutra nastavlja sa radom, dobili smo četiri plate'

Aldin Huskić: 'Imam lijepu vijest, NUB BiH sutra nastavlja sa radom, dobili smo četiri plate'

U nedjelju je pak na granici sa Srbijom na nekoliko sati zadržana i o raznim političkim temama ispitivana hrvatska pjevačica Severina, nakon čega se vratila u Hrvatsku.

Grlić Radman je u izjavi novinarima na marginama Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika u Zagrebu rekao kako tema "špijuna" nije u fokusu vlasti.

Vulin otkrio da on stoji iza zadržavanja Severine na granici: "Vučića nisam pitao"

Vulin otkrio da on stoji iza zadržavanja Severine na granici: "Vučića nisam pitao"

"Ne znam koga to u ovom trenutku zanima", rekao je hrvatski ministar i sadržaj svoje izjave prebacio na važnost današnje konferencije na kojoj se govori o "vrlo ozbiljnim temama" u "vrlo delikatnom trenutku u međunarodnoj zajednici".  

"Danas ovdje razgovaramo o važnim temama koje su u interesu Hrvatske, u interesu međunarodne zajednice, i ovdje su veleposlanici koji djeluju u svojim zemljama i koji trebaju dobiti smjernice, naputke, instrukcije.. To je važno", rekao je Grlić Radman o konferenciji koja je bila zatvorena za novinare. 

Hrvatski ministar je kazao da se ne zna ko je navodno uhićena osoba u Beogradu. 

"Vidimo neke reciklirane informacije od prošle godine, pojavljuje se neko ime, ali to se ne dovodi u vezu s Hrvatskom", rekao je Grlić Radman. 

Grlić Radman je kazao da hrvatske vlasti brine tretman prema Severni, "kao što ih zapravo brine sudbina svakog hrvatskog građanina, bez obzira gdje u svijetu".

Severina je u ponedjeljak saopćila da ju je granična policija nakon zaustavljanja prvo primorala da čeka u automobilu nekoliko sati, potom su 45 minuta pregledavali njezino vozilo, pa je odveli na ispitivanje o temama poput genocida u Srebrenici, Jasenovcu, njezinoj podršci prosvjedu protiv iskapanja litija, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i drugim. 

Grlić Radman je rekao da je o tretmanu na graničnim prijelazima i prije ovog događaja sa Severinom razgovarao sa srbijanskim kolegom Markom Đurićem s kojim je "u redovitoj komunikaciji". 

"Otvorio sam to pitanje i apelirao da se više ne događaju incidenti na granici” jer su pitanje slobode kretanja i izražavanja europske vrijednosti za koje se opredijelila i Srbija kao kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. 

"Dobio sam obećanje da će oni raditi na tome da se to više ne događa", kazao je hrvatski ministar, pa dodao da se to potvrdilo prije desetak dana kad je zastupniku Hrvatskog sabora Marijanu Pavličeku "obećano da će moći putovati u Srbiji kadgod želi". 

Predsjedniku Hrvatskih suverenista ranije u augustu onemogućen je ulazak u Srbiju gdje je putovao kako bi sudjelovao na manifestaciji bunjevačkih Hrvata u Subotici. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije