Građanske organizacije osudile skup protiv ćirilice

Radiosarajevo.ba
Građanske organizacije osudile skup protiv ćirilice


Platforma 112, neformalna koalicija koja okuplja 69 organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, osudila je diskriminatorne poruke poslane s jučerašnjeg protestnog skupa protiv ćirilice u Zagrebu te pozvala  Vladu da poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj.

Platformu 112 za Hrvatsku vladavine prava, uz ostale, čine B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum i Transparency International Hrvatska.

Navodi i kako je i do sada upozoravala na pritiske određenih društvenih grupa, političkih stranaka i medija koji nisu prezali služiti se lažima i pozivima na nasilje u svrhu promocije svojih stajališta te da su nažalost i danas bili svjedoci govora mržnje i iskaza netolerenacije na Trgu bana Jelačića. Platforma traži jasnu osudu svih poruka koje su u suprotnostima s ustavnim vrijednostima i zakonima RH.

VIDEO: Nećemo govoriti ćirilicom

„Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa“, navodi Platforma 112 u saopštenju.

Na jučerašnjem skupu protiv ćirilice održanom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo se 20.000 ljudi.

Apelira na Vladu i sve ostale društvene aktere da propagirajukulturu mira, toleranciju prema kulturalnim i drugim različitostima te poštovanje manjinskih i ljudskih prava, posebno na područjima na kojima su ratne traume još prisutne. Temelj svake pravne i demokratske države je sistemsko i nepristrano provođenje svih zakonskih normi, posebno onih koji se tiču zaštite i promocije ljudskih prava, navodi se.

Platforma 112 podsjeća kako je u svom godišnjem izvještaju o radu Vlade za 2012. pozdravila najave koje su se ticale uvođenja dvojezičnih natpisa na području Vukovarsko-srijemske županije kao hvale vrijedan napor na putu prema ostvarenju pune zaštite manjinskih prava u Hrvatskoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije