Građanima Srbije ponovo stižu pozivi za vojne vježbe: Ko se ne odazove, prijeti mu se zatvorom

5
Radiosarajevo.ba
Građanima Srbije ponovo stižu pozivi za vojne vježbe: Ko se ne odazove, prijeti mu se zatvorom
Foto: MInistarstvo odbrane Srbije / Vojska Srbije

Posljednjih sedmica na adrese građana Srbije, vojnih obveznika stižu pozivi za vojne vježbe.

Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se neko ogluši ili izostanak ne opravda, slijedi novčana ili zatvorska kazna.

Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je na svom sajtu Informaciju o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojne vježbe na teritoriji nadležnosti Uprave za obaveze odbrane.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Jednodnevne vojne vježbe su predviđene za septembar, dok će se višednevne vojne vježbe odvijati od 4. septembra do kraja oktobra.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i metrijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Rezervistima u radnom odnosu tokom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosječne zarade u prethodnih 12 mjeseci prije pozivanja.

[related]https://radiosarajevo.ba/metromahala/ja-mislim/odjeci-summita-alijanse-nato-skicirao-novu-kartu-bipolarnog-svijeta-gdje-je-mjesto-bih/504704[/related] 

Licu u rezervnom sastavu koje nije osigurano po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu, koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vrijeme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada Srbije.

"Novčanom kaznom od 10.000 (166 KM) do 50.000 dinara (830 KM) ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu", naveli su iz Vojske Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije