Građanima Srbije stigla važna poruka na mobitel. Kada će u Bosni i Hercegovini?

1
N. Ž.
Građanima Srbije stigla važna poruka na mobitel. Kada će u Bosni i Hercegovini?
Foto: Unsplash / Ilustracija / Mobitel

Amber alert sistem "Pronađi me" zvanično je počeo sa radom u Srbiji.

Pojedinim građanima u bh. komšiluku je već stigla poruka za Amber alert, SMS "Pronađi me".

Evo kako izgleda:

Netflixova zvijezda došla na Balkan i odlučila probati burek

Netflixova zvijezda došla na Balkan i odlučila probati burek

"Pronađi me! - sistem za hitno obaviještenje javnosti od danas je aktivan u Srbiji. Više informacija na www.mup.gov.rs"

Prezentaciji i puštanju sistema u rad u Palati ''Srbija'' prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Javnosti je na mjestu događaja prezentirano kako izgleda i funkcioniše sistem kada neko dijete u Srbiji nestane.

Amber Alert je sistem nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagermann, devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Poruka koju su dobili građani Srbije na mobitele
Foto: Printscreen: Poruka koju su dobili građani Srbije na mobitele

Sistem će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, a nakon toga na svakih 60 minuta.

Prekidanje emitiranja će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog djeteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gdje je dijete posljednji put viđeno, šta je imalo na sebi.

Zatim će mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom djetetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Ilustracija / Amber Alert
Foto: Screenshot: Ilustracija / Amber Alert

Šta je s Bosnom i Hercegovinom? Osim pojedinih medija, koji su pozivali ministarstva unutrašnjih poslova na svim nivoima vlasti na implementaciju ovog programa, nije bilo pretjerane političke aktivnosti.

Jedina političarka koja je otvoreno tražila ovaj sistem u našoj zemlji je Sanela Klarić iz Naše Stranke, još početkom marta 2023. godine.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je bio i šefa Kabineta ministra FMUP-a Ervina Mušinovića.

"Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu s ministrom gdin. Ramom Isakom u narednom periodu inicirat će putem naše Federalne uprave policije saradnju kako bi se prije svega donijela odluka o uspostavi Amber Alert mehanizma u Bosni i Hercegovini, mogućem pristupu Meta AMBER Alert Programu kao i donošenje adekvatnih normi, kriterija i pravilnika koji bi regulisali javne objave na internetu i drugim medijima", rekao je Mušinović za portal Radiosarajevo.ba.

Peticija za uvođenje Amber uzbune u BiH

Amber uzbuna je hitna poruka koja se emitira kada policijske službe dobiju informaciju da je neko dijete nestalo, oteto ili mu prijeti neposredna opasnost.

Svjedoci smo da nam djeca žive u izazovnim vremenima, da im prijeti opasnost od osoba koje poznaju i kojim vjeruju, ali i onih potpuno nepoznatih ljudi. Posebno je to izraženo sa porastom prisutnosti djece na internetu i različitim društvenim mrežama.

"Nikada nemojmo misliti da ne moramo mi nešto uraditi, da će neko drugi sigurno javiti. Disperzija odgovornosti ubija i plaća se životom. Imajmo građanske hrabrosti i budimo odgovorni. Pomozimo zaštiti djecu. Zajedno!", navodi se u peticiji "Uvođenje Amber uzbune u BiH", koju je u BiH kreirala Anesa Vilić i koju možete potpisati na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije