Građani Srbije ksenofobični, homofobični, netolerantni

Radiosarajevo.ba
Građani Srbije ksenofobični, homofobični, netolerantni


Građani Srbije su u velikoj mjeri homofobični, verski netolerantni, ksenofobični i pokazuju dozu antisemitizma, pokazuje izvještaj povjerenice za ravnopravnost, javlja agencija Tanjug.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić je, predstavljajući redovni godišnji izvještaj za 2012. godinu, navela da građani Srbije najveće socijalno odbijanje iskazuju prema pripadnicima LGBT i prema obolelima od HIV-a, a najveću etničku distinkciju imaju prema Albancima, Hrvatima, Romima i Bošnjacima.

Romi s prvog 'spali' na treće mjesto

Ona je istakla da je istraživanje pokazalo da 80 posto građana ne bi željelo LGBT osobu u porodici, a da iako su ranijih godina najveću odbojnost pokazivali prema Romima, oni se sada nalaze na trećem mjestu.

Povjerenica je naglasila da su građani, kada su ih pitali ko su najdiskriminisanije grupe, rekli da su to Romi, siromašni, osobe sa invaliditetom i stari.

Iako su vidni pomaci, žene su, prema njenim riječima, i dalje diskriminisane i u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce i to u svim oblastima društvenog života.

Problemi osoba sa invaliditetom

Petrušićeva je predstavila i prvi poseban izvještaj koji se tiče diskriminacije osoba sa invaliditetom u Srbiji i istakla da, iako je vidan porast broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnim školama, da je također vidan nedostatak prilagođenih učila u tim školama potrebama te djece.

Ona je dodala i da je još malo zaposlenih osoba sa invaliditetom i to oko 13 posto i da oni kao neke od problema navode nepristupačnost sudskih i zgrada državnih organa, nedovoljan broj sudskih tumača...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije