Građani Hrvatske dobili smjernice za uštedu struje: Ne grijte iznad 21, ne hladite ispod 25

2
Radiosarajevo.ba
Građani Hrvatske dobili smjernice za uštedu struje: Ne grijte iznad 21, ne hladite ispod 25
Foto: Pexels.com / Nove smjernice o uštedi za građane Hrvatske

Nakon što je Europska komisija naložila smanjenje potrošnje plina za 15 posto u svim zemljama članicama od 1. augusta ove godine do krajamarta iduće, Vlada Hrvatske je objavila smjernice za Hrvate kako uštedjeti energiju.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja te zemlje Davor Filipović rekao je da se smjernice za uštedu energije temelje na paketu dokumenata Europske komisije.

Smjernice, istaknuo je, idu prema tome da maksimalna temperatura u grijanja, kada počne sezona, bude 21 stepen, a kada se govori o smanjenju energije za hlađenje preporučuje se se da razlika između vanjske i unutrašnje temperature bude sedam Celzijevih stepeni, odnosno sugerira se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 stepeni.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Kako je rekao Filipović, za svaki stepen niže temperature potroši se tri do pet posto više energije.

Omišem gotovo dva sata odjekivale sirene: "Turisti u panici. Nema struje"

Omišem gotovo dva sata odjekivale sirene: "Turisti u panici. Nema struje"

Ako se temperatura u nekoj prostoriji smanji za samo jedan stepen, to donosi do godišnje uštede od pet posto energije, rekao je Filipović.

Vezano uz smjernice za učinkovitu potrošnju energije za rasvjetu sugerira se veće korištenje led sijalica i racionalno korištenje rasvjete, dok se građanima preporuča i da kućanske uređaje koriste u razdobljima niže tarife te da uređaje isključe iz napajanja.

Smjernice, naveo je Filipović, predlažu i veće korištenje javnog prijevoza, piše Poslovni.hr.

Preporuke, odnosno smjernice, napravila je Uprava za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Energetski institut Hrvoje Požar.

Smjernice se odnose na promjene u ponašanju u kratkom roku jer 40 posto ukupne energije u toj zemlji troši u zgradama.

Usmjerene su na učinkovitu potrošnju energije kada se govori o grijanju i hlađenju, o rasvjeti, korištenju kućanskih uređaja i o prometu, kazao je ministar.

“Što se tiče dugoročnih mjera energetske učinkovitosti savjetuje se energetska obnova zgrada i kuća”, naglasio je Filipović, dodavši da kada se pogleda cjelokupna situacija u Europu vjeruje da će spomenute smjernice biti od koristi.

Poslano upozorenje pješacima i vozačima: Evo što ne smijete raditi na Pelješkom mostu

Poslano upozorenje pješacima i vozačima: Evo što ne smijete raditi na Pelješkom mostu

Nada se da će i privatni i javni sektor poštovati te smjernice.

“Zajednički, zajedno s cijelom Europom, trebamo ići u smjeru kako ostvariti uštede u nadolazećem razdoblju i kako učiniti sve da sudjelujemo i da pomognemo cijeloj Europi u diverzifikaciji opskrbnih pravaca kada govorimo o energentima”, naveo je ministar.

Ministar Filipović i sam naglašava kako ove preporuke nisu ništa revolucionarno, što svako već nije od prije znao.

"To su jednostavni koraci promjene ponašanja kojima zajednički možemo učiniti uštede. Apeliram na sve da ih se pridržavaju", poručio je Filipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije