Grad Dubrovnik o milionskoj odšteti firmi 'Razvoj golf': Po ocjeni Grada presuda nije pravilna

0
Radiosarajevo.ba
Grad Dubrovnik o milionskoj odšteti firmi 'Razvoj golf': Po ocjeni Grada presuda nije pravilna
Foto: Printscreen / Golf park Dubrovnik

Grad Dubrovnik je nepravomoćnom presudom dubrovačkog Trgovačkog suda izgubio tužbu protiv tvrtke Razvoj golf d.o.o. te im mora isplatiti oko 500.000 KM sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od 9. maja 2009. godine.

Dosadašnji sudski troškovi iznose oko 80.000 KM i ako ova presuda postane pravomoćna, Grad će ih platiti tužitelju.

Kako je Grad Dubrovnik uložio žalbu, odluku će donijeti Visoki trgovački sud RH, ali prema neslužbenim procjenama, 23 februara ove godine Grad bi morao platiti preko dva miliona KM.

Zvanično: Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore za 6. oktobar

Zvanično: Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore za 6. oktobar

Predmet tužbe bio je povrat 50.000 KM koje je prema kupoprodajnom ugovoru ovjerenom kod javnog notara Iva Radovića, Razvoj golf kao jamčevinu uplatio Gradu za parcele od 26.033 metara kvadratnihi 21.008 metara kvadradnih koje su u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda bilo knjiženo kao gradsko vlasništvo.

Vjerujući u istinitost upisa, Razvoj golf je kupio parcele koje se vode kao pašnjaci i platio porez na promet, ali ih prema presudi mora vratiti Republici Hrvatskoj kao stvarnom vlasniku.

Kako je kupoprodajni ugovor zakonski raskinut, kupac je tražio (i dobio) obeštećenje, kojem se u odgovoru na tužbu usprotivila gradska Uprava, argumentirajući to činjenicama da je ugovor sklopljen s prokuristom i bez odobrenja Skupštine Razvoj golfa jer je cijena veća od 1/5 temeljnog kapitala tog trgovačkog društva, te ih ugovor ne obavezuje i da nisu u obavezi povrata uplaćenog novca.

Ukazavši na te limite, advokati Grada su utvrdili da nisu znali za nemogućnost prodaje i podsjetili kako je tužitelj dobio koncesiju na tvrđavu Imperial na Srđu koju ni sedam godina nakon raskida koncesije 30. jula 2013. godine, još nije vratio Gradu nego i dalje ostvaruje korist, a Grad trpi štetu koja odgovara najmanje iznosu mjesečnog zakupa kojeg bi ostvario zakupom tvrđave koja je od iznimnog značaja i potencijala od više stotina hiljada maraka mjesečno, te su tražili brojanje duga.

Rijetki će iz Bosne i Hercegovine ove godine na ljetovanje, i Hrvatska postala preskupa

Rijetki će iz Bosne i Hercegovine ove godine na ljetovanje, i Hrvatska postala preskupa

Međutim, dokazavši da su 43 dana prije sklapanja ugovora temeljni kapital povećali, Razvoj golf je otklonio primjedbu valjanosti ugovora, a sve do februara 2020. godine i pravomoćnosti presude Trgovačkog suda, Grad ih je uvjeravao da je vlasnik parcela, prenosi Dubrovački vjesnik.

"Grad Dubrovnik je protiv spomenute presude podnio žalbu. Po ocjeni Grada Dubrovnika, prvostupanjska presuda nije pravilna i zakonita", saopštili su iz Grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije